Mart u Evropi među najhladnijima u posljednjih 100 godina

Najviše padavina je po količini (više od 400 litara) palo na području Crne Gore
0 komentar(a)
kiša, Foto: Zoran Đurić
kiša, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.04.2013. 10:27h

Mart je u većem dijelu Evrope bio osjetno hladniji od prosjeka. Najhladnije je bilo u djelovima srednje i sjeveroistočne Evrope, gdje je srednja mjesečna temperatura bila i za više od 5 stepeni niža od dugogodišnjeg prosjeka. U ostatku navedenog područja mart je bio za 3 do 5 stepeni hladniji od prosjeka.

U južnom dijelu srednje Evrope, na većem dijelu Pirinejskog poluostrva, sjeveru Italije, mart je bio od 1 do 3 stepena hladniji od prosjeka. Tako je bilo i u centralnim i sjevernim krajevima unutrašnjosti zemlje, javlja Crometeo.

Topliji mart su imali jugoistočni krajevi kontinenta i krajnji južni djelovi Sredozemlja. Mart 2013. je u Njemačkoj s prosječnom temperaturom od 0.2 stepena jedan od šest najhladnijih od 1881. godine, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na 40 meteoroloških stanica su mjerene rekordno niske temperature u drugoj trećini mjeseca, dok je na 40 stanica mjerena rekordno niska temperatura na kraju mjeseca.

Mart je u Velikoj Britaniji bio hladniji od sva tri zimska mjeseca, što se zadnji put dogodilo 1975. godine. Mart je bio sušan u hladnijim djelovima kontinenta, a to se posebno odnosi na krajeve uz Baltičko more, te veći dio centralne Evrope.

Najviše padavina je po količini (više od 400 litara) palo na području Crne Gore, a te padavine su na većini stanica u Crnoj Gori bile rekordne. Velike količine padavina (i dvostruko više od prosjeka) pale su na Pirinejskom poluostrvu, jugu Francuske, u većem dijelu Italije, Balkanskom poluostrvu, te u Mađarskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Ukrajini.

Najviše padavina u odnosu na prosjek (i više od četvorostruke prosječne količine) palo je na većem dijelu Pirinejskog poluostrva, na mediteranskoj granici Italije i Francuske, dijelu Korzike te na sjeveroistoku Mađarske i sjeverozapadu Rumunije.

Bonus video: