Kazinima protiv krize na Kipru

Anastasijades je obećao da niko, pa ni njegova porodica, neće biti zaštićen od istrage u vezi sa izbijanjem bankarske krize
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.04.2013. 09:25h

U okviru paketa reformi sa ciljem podsticanja posrnule ekonomije, Kipar planira da ukine zabrane na poslovanje kazina i nudi poreske olakšice na profite firmama koje budu ponovo investirale na ostrvu, kazao je juče kiparski predsjednik Nikos Anastasijades.

Partneri iz eurozone odobrili su prošle nedjelje Kipru paket pomoći vrijedan 10 milijardi eura, nakon višenedjeljnih teških pregovora, ali uslovi za dobijanje kredita mogli bi da prodube recesiju, smanje bankarski sektor i dovedu do gubitka više hiljada radnih mjesta, naveo je Rojters.

Anastasiades je dao nacrt plana od 12 tačaka za oporavak ekonomije prije nego šro je otputovao u Atinu, gdje bi navodno trebalo da se sastane sa grčkim premijerom kako bi ga ubijedio da mu prebaci oko 2 milijarde eura pomoći od novca koji je sama Grčka dobila u okviru paketa spasa. Osim sa premijerom Antonisom Samarasom, kiparski predsjednik bi trebalo da se sastane i sa njegovim koalicionim partnerom Evangelosom Venizelisom, predsjednikom Karlosom Papuljasom i liderima opozicionih partija.

Anastasijades je naveo da će plan za podsticanje privrednog rasta biti poslat na odobrenje vladi u narednih 15 dana.

Program, koji bi trebalo da se sprovede u narednih pola godine, uključivaće mjere za privlačenje stranih investicija, poreske olakšice za firme koje svoj profit nanovo ulože u Kipar, podsticanje banaka da kredite daju na duži rok i uz manje kamate, uvođenje odredbe da u preduzećima mora biti zaposleno najmanje 70% kiparskih državljana i traženje načina za smanjenje cijene električne energije.

U pokušaju da privuče veći broj turista na jug zemlje, Kipar želi da ukine zabranu za kazina, koja su do sada legalno poslovala samo na sjevernom dijelu ostrva koji je pod kontrolom Turske.

Sporazum o spasavanju Kipra prvi je plan pomoći za neku zemlju koji podrazumijeva gubitke deponenata koji na računima imaju više od 100.000 eura i očekuje se da će veoma teško pogoditi poslovnu aktivnost na ostrvu. Deponenti Banke Kipra, najveće na ostrvu, pretrpjeće gubitke i do 60 odsto, dok će deponenti banke Laiki godinama čekati da izvuku svoj novac, budući da će ta banka biti ugašena.

Anastasijades je obećao da niko, pa ni njegova porodica, neće biti zaštićen od istrage u vezi sa izbijanjem bankarske krize

Pojavili su se navodi o sklanjanju velike količine novca iz obje banke uoči potpisivanja sporazuma sa međunarodnim kreditorima, što je podstaklo sumnje u to da su „odabrani” znali da treba da zaštite svoj novac.

Anastasijades je obećao da niko, pa ni njegova porodica, neće biti zaštićen od istrage u vezi sa izbijanjem bankarske krize u toj zemlji.

„Želim da naglasim da će tokom sjutrašnje ceremonije polaganja zakletve za tri istaknute sudije njima biti dodijeljen mandat da istraže sve sumnjivo u vezi sa mnom, uključujući i članove moje šire porodice”, rekao je predsjednik.

Galerija

Bonus video: