MOLOTOVLJEV KOKTEL

Grčka: Uhapšeni neonacisti koji su demolirali kiparsku banku

Pripadnici "Zlatne zore" uhapšeni dok su bježali motociklom pošto su "molotovljevim koktelima" zapalili bankomat, dok su prethodno bezuspješno pokušali da razbiju prozore filijale kiparske banke
3 komentar(a)
Zlatna zora, Foto: Rojters
Zlatna zora, Foto: Rojters
Ažurirano: 28.03.2013. 21:11h

Grčka policija je saopštila da je uhapsila troje mladih neonacističkih aktivista optuženih da su u četvrtak u zoru demolirali jednu ekspozituru "Banke Kipra" u Volosu, na sjeveroistoku Grčke.

U stanovima dvojice osumnjičenih, od kojih jedan ima 17 godina, a drugi 21, policajci su našli neonacističke brošure, majice i šalove sa obilježjima grčke neonacističke stranke "Zlatna zora", bejzbol-palice i "boksere".

Policija je uhapsila i roditelje maloljetnika jer su pokušali da sakriju dva pištolja i jedan karabin.

Tri druga mladića su uhapšena dok su bježali motociklom pošto su "molotovljevim koktelima" zapalili bankomat, dok su prethodno bezuspješno pokušali da razbiju prozore filijale banke.

"Zlatna zora" je u petak ispred Ambasade Njemačke u Atini izvela skoro hiljadu ljudi koji su demonstrirali protiv evropskog rješenja bankarske krize na Kipru.

Eksploatišući socijalni očaj u Grčkoj koja je u šestoj godini recesije i u četvrtoj godini mjera štednje koju diktiraju EU i MMF, "Zlatna zora" je na poslaničkim izborima juna prošle godine osvojila sedam odsto glasova i ima 18 poslanika u Skupštini Grčke sa 300 mjesta. Mnoge pristalice te stranke su od tada učestvovale u nasilju, uključujući i ubistvo mladog Pakistanca u Atini, januara ove godine.

Preporučujemo za Vas