Kiparski predsjednik smanjio platu sebi i ministrima

"Predsjednik je već odobrio generalnom računovođi da smanji njegovu platu za 25 odsto", izjavio je savjetnik predsjednika Konstantinos Petrides
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 19:17h

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades odlučio je da sopstvenu platu smanji za 25 odsto, a ministarske plate za 20 odsto, saopšteno je danas iz kancelarije kiparskog predsjednika.

"Predsjednik je već odobrio generalnom računovođi da smanji njegovu platu za 25 odsto", izjavio je savjetnik predsjednika Konstantinos Petrides, a prenosi Frans pres.

Prema njegovim riječima, Anastasijades i njegova vlada su takođe pristali da se odreknu 13 plate na koju imaju pravo.

Predsjednik se zahvaljuje građanima

Kiparski predsjednik Nikos Anastasijadis zahvalio je danas sunarodnicima na "velikom osjećaju odgovornosti" nakon ponovnog otvaranja banaka koje su bile zatvorene 12 dana.

"Želeo bih da zahvalim Kipranima na zrelosti koju su pokazali", napisao je Anastasijadis na Tviteru.

U saopštenju predsjednikove pres službe pozdravlja se "veliki osjećaj odgovornosti" stanovnika Kipra.

Banke na Kipru, koje su 16. marta zatvorene kako bi se spriječio odliv kapitala sa ostrva, danas su ponovo otvorene, a ispred ekspozitura su se stvorili dugi redovi građana.

Kipar je u ponedjeljak postigao dogovor s kreditorima koji predviđa drastično restrukturisanje bankarskog sektora, što je bio uslov da dobije zajam od 10 milijardi eura da spase zemlju od bankrota.

Na osnovu uvedenih mjera, građani će moći da podižu najviše 300 eura dnevno. Isplata u inostranstvu ograničena je na 5.000 eura mjesečno, građanima se neće unovčavati čekovi, ali će novac biti deponovan na račun. Prilikom izlaska iz zemlje moći će da se iznese do 1.000 eura u gotovini na osnovu dekreta koji će važiti sedam dana, uz mogućnost produženja roka.

Galerija

Bonus video: