Duža i toplija ljeta otvorila vrata uzgoju voća i povrća na Grenlandu

Na ostrvu je, za samo četiri godine, proizvodnja krompira udvostručena i 2012. godine proizvedeno je više od 100 tona
72 pregleda 0 komentar(a)
Kim Ernst, Foto: Reuters
Kim Ernst, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.03.2013. 17:52h

Duža i toplija ljeta u arktičkom pojasu otvorila su vrata uzgoju voća i povrća na Grenlandu što je do sada bilo nezamislivo i na ostrvu počinju da niču staklenici i manji zasadi raznih kultura, od krompira preko paradajza i paprika do jagoda.

Sve naprosto brže raste, kaže Kim Ernst, koji vodi restoran nedaleko jednog od zaleđenih grenlandskih jezera. Svake godine iskušavamo nešto novo", kazao je on.

Ernst je posjetioce restorana iznenadio čak i lokalno uzgojenim jagodama. On dodaje da je prije samo 15-ak godina to bilo nezamislivo.

Na jugu Grenlanda poljoprivrednici sada proizvode sijeno, a farme ovaca počele su da rastu. Neki supermarketi u glavnom gradu Nuuk su tokom ljeta počeli da prodaju i lokalno uzgojeno povrće.

Na ostrvu je, za samo četiri godine, proizvodnja krompira udvostručena i 2012. godine proizvedeno je više od 100 tona, a za samo godinu dana udvostručena je iproizvodnja povrća.

Otapanje ledenog pokrivača na Grenlandu otvorilo je vrata razvijanju rudarstva i istraživanju nafte, pa bi moglo da omogući smanjenje finansijske zavisnosti države od Danske.

Grenland, kao autonomna teritorija Danske, godišnje dobija od te zemlje oko 600 miliona dolara što predstavlja polovinu budžeta ostrva.

Bonus video: