Sudija koji vodi istragu protiv Sarkozija dobio metak u koverti

Prema riječima Sarkozijevog advokata, Žantij je pet dana od potpisivanja kolumne zatražio od policije da pretraži Sarkozijev stan i kancelariju
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2013. 11:37h

Sudija koji vodi istragu o navodima da je bilo korupcije tokom izborne kampanje bivšeg francuskog predsjednika 2007. dobio je metak u koverti i prijetnje smrću.

Pismo je upućenom sudiji Žanu Mišelu Žantiju, najpoznatijem od trojice sudija koji vode istragu o navodima da je Nikola Sarkozi primio nezakonite donacije tokom izborne kampanje 2007. od najbogatije žene Francuske, nasljednice kompanije "L'Oreal" Liliane Betankur (90).

U prijetećem pismu sudiji se nalazio i metak, navedeno je na sajtu sindikata sudija SM, a jedan od Žantijevih kolega rekao je da je u pismo bilo prijetnji smrću koje su upućene i drugim sudijama. Policija cio slučaj istražuje, prenosi Frans pres.

Sindikat sudija je optužio najbliže krugove oko Sarkozija da su uputili uvrjedljive izjave sa ciljem da ugroze rad sudstva. U tom smislu, sindikat podsjeća da je lični Sarkozijev advokat doveo u pitanje Žantijevu nepristranost u intervjuu koji je dao u nedjelju list "Žurnal du dimanš".

Sudija Žantij je u junu prošle godine stao iza kolumne koju je potpisalo desetak pravnih stručnjaka za "Mond" u kome su Sarkozija i njegovog prethodnika Žaka Širaka optužili da "žele da zaštite korupciju".

Prema riječima Sarkozijevog advokata, Žantij je pet dana od potpisivanja kolumne zatražio od policije da pretraži Sarkozijev stan i kancelariju, kao i kuću njegovog sekretara.

Sarkozi je u prvoj reakciji na pokretanje istrage rekao da su optužbe "nepravedne i neosnovane", a Sarkozijevi advokati najavili su da će se žaliti na odluku o pokretanju istrage protiv njega, koja bi mogla da spriječi njegove napore da se vrati na političku scenu.

Istražitelji sumnjaju da je čak četiri miliona eura bogate Francuskinje došlo do Sarkozijeve partije UMP, koja je u vrijeme izborne kampanje 2007. godine bila na vlasti.

Prema francuskom zakonu, donacije za političke stranke mogu da iznose najviše 7.500 eura godišnje po osobi, a samo 150 eura se može dati u gotovom novcu.

Galerija

Bonus video: