Ruske vlasti nastavile sa pretresima: Na meti i migranti

Šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton opisala je „racije“ kao dio krajnje problematičnog trenda
2 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2013. 20:54h

Ruski zvaničnici pretresli su prostorije Hjuman rajts voča (HRW) i tri druge ugledne organizacije za ljudska prava u Moskvi u talasu inspekcija koje su, prema riječima boraca za ljudska prava, dio kampanje da se uguše kritike na račun Vladimira Putina.

Putin je prošle godine pojačao kontrolu NVO, a one koje dobijaju sredstva iz inostranstva moraju da se registruju kao „strani agenti“.

Kremlj je poručio da na taj način sprečava miješanje stranih vlada u unutrašnju politiku Rusije, dok borci za ljudska prava posjete poreskih službi i predstavnika tužilaštva vide kao uznemiravanje.

„Ovo je dio ogromnog talasa inspekcija NVO širom Rusije, bez presedana u njegovom obimu”, kazala je Rejčel Denber ispred Hjuman rajts voča. „To je pokušaj zastrašivanja“.

Sjedinjene Države su izrazile veliku zabrinutost povodom inspekcija a šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton opisala je „racije“ kao dio krajnje problematičnog trenda.

Njemačke vlasti su se u utorak žalile ruskim vlastima zbog inspekcija, uključujući dvije njemačke organizacije, poručivši da bi one mogle naškoditi bilateralnim odnosima dviju zemalja, već napetim zbog kiparske krize.

Zgrada HRW-a u Moskvi

Zvaničnici federalne migracione službe posjetili su prostorije organizacije Svetlane Ganjuškine, jedne od najuticajnijih boraca za pomoć izbjeglicama i migrantima.

„Članica sam državne komisije za migracionu politiku. Ne radimo protiv naše vlade – ali strahujem da vlada radi protiv našeg naroda,“ rekla je za Rojters Ganjuškina.

Kazala je da su se zvaničnici poreske i migracione službe nenajavljeno pojavili i zatražili na uvid pasoše zapošljenih i posjetilaca koji nisu „izgledali kao Rusi“.

Ruske vlasti su u protekloj sedmici pretresli kancelarije Amnesti internešnala, Transparensi internešnala, Moskovskog helsinškog odbora i brojnih drugih organizacija.

Galerija

Bonus video: