Kipar izbjegao bankrot: 10 milijardi eura kredita od EU, MMF i ECB

U zamjenu za pomoć Kipar će morati da smanji preveliki bankarski sektor, sprovede strukturne reforme i privatizuje državnu imovinu
9 komentar(a)
Ažurirano: 25.03.2013. 09:19h

Kipar je postigao dogovor s predstavnicima međunarodne kreditorske "trojke" - Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, kojim će izbjeći bankrot i eventualno napuštanje eurozone.

Od međunarodnih kreditora Nikozija će dobiti 10 milijardi eura.

U zamjenu za spašavanje, Kipar će morati drastično da smanji pretjerano veliki bankarski sektor, sprovede strukturne reforme i privatizaciju državnu imovinu.

Kipar je isključen sa međunarodnog finansijskog tržišta već dvije godine. Međunarodna pomoć mu je bila potrebna za dokapitalizaciju poljuljanih banaka i finansijsko održavanje vlade.

Evropska centralna banka (ECB) je zaprijetila da će prekinuti ključnu pomoć za održanje likvidnosti kiparskih banaka ako se do utorka na postigne sporazum.

Da sporazum nije postignut Kipar bi bio suočen sa mogućnošću stečaja, koji bi ga prisilio da postane prva zemlja koja će napustiti eurozonu.

Taj presedan bi, kako prenose agencije, poremetio tržište i podstakao previranja u cijeloj eurozoni, iako Kipar čini manje od 0,2 odsto ekonomije eurozone.

Dogovoreno je da se jednokratno oporezuju bankarski ulozi u Kiparskoj banci veći od 100.000 eura, što će donijeti oko 4,2 milijarde eura.

Ove mjere će produbiti krizu na Kipru i dovešće do gubitaka radnih mjesta.

"Biće vrlo teško za zemlju, ali će Evropska komisija učiniti sve da ublaži posljedice koje će ovaj plan imati po građane", poručio je komesar EU za ekonomska i finansijska pitanja Oli Ren.

Parlament Kipra je prošle sedmice odbacio prethodni sporazum sa EU i MMF-om koji je predviđao da se svi ulozi u kiparskim bankama jednokratno oporezuju.

Galerija

Bonus video: