Drugi put

Pariz: Masovni protesti protiv gej brakova

Skup je obezbjeđivala policija koja je, prema nekim izvještajima, bacila suzavac kako bi spriječila grupu demonstranata da nastavi šetnju
93 pregleda 40 komentar(a)
Pariz, protest protiv gej brakova, Foto: Beta/AP
Pariz, protest protiv gej brakova, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.02.2019. 23:41h

Desetine hiljada ljudi okupile su se u centru Pariza, na završnom skupu protiv zakona o legalizaciji istopolnih brakova i njihovom pravu na usvajanje djece.

Demonstracije su održane duž avenije Gran-Arme, od Kapije odbrane do Trijumfalne kapije.

Skup je obezbjeđivala policija koja je, prema nekim izvještajima, bacila suzavac kako bi spriječila grupu demonstranata da nastavi šetnju.

Policija francuske prijestonice navodi da su na skupu dvije osobe uhapšene, ali da nije bilo povrijeđenih.

Iako su prvi sati protesta bili mirni, policija je kasnije ispalila suzavac kada je oko 100 mlađih učesnika pokušalo je da probije policijski kordon i barikade kojima je ograničavana maršuta kolone.

"Oland, ostavka!", uzvikivali su ogorčeni demonstranti, pjevajući francusku himnu.

Učesnike demonstracija činili su aktivisti konzervativci, djeca, penzioneri, sveštenici, a mnogi prisutni pristigli su iz francuskih provincija, prenijeli su mediji.

Francuski Senat trebalo bi sljedećeg mjeseca da raspravlja o zakonu, pošto ga je usvojio Donji dom parlamenta, prenio je BBC.

Socijalistička partija predsjednika Fransoa Olanda i njeni saveznici imaju većinu u oba doma parlamenta.

Prema anketama, većina francuskih građana i dalje podržava gej brakove, ali je njihov broj posljednjih nedjelja u opadanju. Na sličnim demonstracijama u januaru, prema zvaničnim izvještajima bilo je oko 340.000 ljudi.

Među transparentima koji se mogu videti na skupu su i "Dalje ruke od mog potomstva" i "Želimo posao, a ne gej brakove".

Preporučujemo za Vas