Sarkozi pred sudom zbog sumnjive donacije

Njegovi advokati kažu da će se žali na odluku o pokretanju istrage protiv Sarkozija
1 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Beta/AP
Nikola Sarkozi, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.03.2013. 09:11h

Bivši predsjednik Frncuske Nikola Sarkozi pod istragom zbog primanja nezakonite donacije od najbogatije žene Francuske, nasljednice Loreala Liliane Betankur.

Njegovi advokati kažu da će se žali na odluku o pokretanju istrage protiv Sarkozija koji se juče neočekivano pojavio u Bordou pred sudijom Žan-Mišelom Žentilom, gdje se suočio sa najmanje četiri bivša saradnika Betankurove.

Njihovo suočanje uslijedilo je poslije tvrdnji da je uzeo kovertu od Betankurove tokom izborne kampanje 2007. godine. Žentil nastoji da utvrdi koliko je puta Sarkozi nju posjetio tokom svoje kampanje, javile su agencije.

Sarkozi (58) je uvijek tvrdio da je samo jednom to učinio i to s ciljem da se sastane s njenim mužem. Njeno osoblje, međutim, ima drugu priču.

Prošlog novembra, Žentil i još dvojica istražnih sudija proveli su 12 sati saslušavajući Sarkozija. Oni su tada odlučili da ga zvanično ne optuže, ali da i dalje nastave sa istraživanjem optužbi.

Betankurova sada ima 90 godina. Ljekari kažu da je njeno mentalno zdravlje počelo da se pogoršava u jesen 2006. godine.

Sarkozija optužuju da je pribavio značajan iznos novca od nje, da je probio troškovni limit za izbore i da je iskoristio osobu oslabljenog zdravlja.

Betankurov bivši računovođa Kler Tibo rekla je policija 2010. godine da je lično uručila kovertu s novcem Patrisu de Mestru, koji je "desna ruka" Betankurove, znajući da će taj novac otići Sarkazijevom saradniku u kampanji Eriku Vertu. Vert je već optužen u ovoj aferi.

Istražni organi sumnjaju da je i do ukupno četiri miliona eura Betankurove gotovine, isplatama u nekoliko navrata, ušlo u kofere Sarkozijeve partije.

Afera Betankur počela je u proljeće 2010. godine, kada je ćerka bogatašice Frasoaz Mejer-Betankur optužila fotografa Fransoa-Mari Banijea, prijatelje njene majke, da je prevario nasljednicu "Loreala" i od nje dobio velike sume novca, a tokom istrage je prerasla u politički skandal velikih razmjera, uključujući optužbe za nelegalno finansiranje vladajuće stranke Unija za narodni pokret (UMP).

Prema francuskom zakonu, donacije za političke stranke mogu da iznose najviše 7.500 eura godišnje po osobi, a samo 150 eura se može dati u gotovom novcu.

Sarkozi je optužbe odbacio kao puki trač, tvrdeći da nije uzeo nikakvu kovertu s novcem.

Bonus video: