Zbog računa za struju Bugari ponovo na ulicama

"Ovo je posljednja šansa da spasimo Bugarsku od monopola. Posljednjih godina pljačkaju narod visokim računima za struju i to više ne smije da se nastavi"
2 komentar(a)
Ažurirano: 17.03.2013. 20:58h

Stotine demonstranata protestovale su širom Bugarske zbog korupcije, u jeku pritiska na državnu energetsku kompaniju da ukine licencu češkoj kompaniji ČEZ.

Ova kompanije, koja važi za jednu od najvećih snabdjevača strujom u zemlji, optužena je za niz nepravilnosti u radu.

Demonstranti koji su nosili bugarske zastave, blokirali su glavne puteve i željezničku prugu u gradu Varna, dok su se na drugom skupu u Sofiji, uzvikujući "mafija", okupili ispred Ministarstva ekonomije i paralisali saobraćaj u centru grada.

Pobuna javnosti zbog visokih računa za struju koji su, kako kažu, posljedica monopola u energetici, dovela je do širih protesta zbog lošeg životnog standarda, zbog kojih je prošlog mjeseca bugarska vlada desnog centra, pod vođstvom Bojka Borisova, podnijela ostavku.

Prijevremeni izbori zakazani su za 12. maj, podsjetio je Rojters.

"Ovo je posljednja šansa da spasimo Bugarsku od monopola. Posljednjih godina pljačkaju narod visokim računima za struju i to više ne smije da se nastavlja", rekao je Gančo Lazarov tokom protesta, koji traje već peti dan zaredom.

Cijene struje su politički osjetljivo pitanje u najsiromašnijoj članici Evropske unije, naročito tokom oštrih zima, kada računi vrtoglavo porastu.

Bugarsko tužilaštvo zatražilo je da država oduzme licencu za snabdijevanje strujom te zemlje češkoj energetskoj kompaniji ČEZ zbog, kako kažu, niza nepravilnosti u radu.

Češka kompanija, najveća te vrste u centralnoj Evropi, koja snabdijeva strujom 1,9 miliona klijenata u Sofiji i zapadnoj Bugarskoj, saopštila je da je ispunila sve svoje obaveze.

Galerija

Bonus video: