RAKETNI ŠTIT

Vašington nastavlja sa antiraketnim programom u Rumuniji

Američka ambasada u Rumuniji saopštila je danas da će djelovi antiraketnog štita biti postavljeni u Rumuniji do 2015. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.03.2013. 19:59h

Američki zvaničnici dobili su uvjeravanja od rumunskih vlasti da ostaje na snazi sporazum o postavljanju djelova raketnog štita do 2015. na rumunskoj teritoriji i poslije odluke Vašingtona da pojača odbranu na pacifičkoj obali SAD.

Vašington je osigurao podršku Bukurešta i prije jučerašnje izjave američkog ministra odbrane Čaka Hagela, koji je govorio o postavljanju 14 presretača sistema raketne odbrane na pacifičkoj obali zbog nuklearnih aktivnosti Sjeverne Koreje i Irana.

Rumunska ministarstva odbrane i spoljnih poslova saopštila su danas da presretači o kojima je juče govorio Hagel nikada nisu bili predmet sporazuma sa Rumunijom, gdje će biti postavljeni drugi sistemi u vojnoj bazi Deveselu.

Prije nekoliko dana rumunski ministar odbrane Mirčea Duša sastao se sa potpredsjednikom Atlantskog savjeta SAD Dejmonom Vilsonom i razgovarao o radovima na vazdušnoj bazi u Deveselu, koji se odvijaju prema planu. Vilson je tada rekao da je Rumunija značajan saveznik u svim američkim projektima i da će projekat u Deveselu povezivati dvije zemlje još dugo godina.

Šema NATO raketnog štita

Američka ambasada u Rumuniji saopštila je danas da će djelovi antiraketnog štita biti postavljeni u Rumuniji do 2015. godine u okviru druge faze tog projekta, dok će u Poljskoj biti postavljeni presretači do 2018. godine, u okviru treće faze antiraketnog programa.

Bivša vojna vazdušna baza u Deveselu, gdje će biti razmješteni djelovi američkog antiraketnog štita, nalazi se na jugu Rumunije.

Galerija

Preporučujemo za Vas