Vals: Romi ne žele da se integrišu u francusko društvo

"Oko 20.000 muškaraca, žena i djece većinom porijeklom iz Rumunije i Bugarske ilegalno živi u više od 400 naselja u Francuskoj..."
2 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2013. 13:02h

Romi "ne žele da se integrišu" u Francusko društvo rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Maniel Vals (Manuel Valls) u intervjuu za list Figaro ocijenivši da rješenje koje je francuska vlada pokušala da sprovede - sela za inkluziju Roma nije privuklo veliki broj pripadnika ove manjine.

Boravak u tim selima za inkluziju prihvatio je samo mali broj Roma jer, kako kaže ministar,"Romi koji žive u ilegalnim naseljima ne žele da se integrišu u našu zemlju iz kulturnih razloga ili zato što su upali u kriminalne mreže koje se bave prosjačenjem ili prostitucijom".

Francuski ministar unutrašnjih poslova je dodao da namjerava da nastavi sa uklanjanjem romskih ilegalnih naselja.

"Danas procjenjujemo da oko 20.000 muškaraca, žena i djece većinom porijeklom iz Rumunije i Bugarske ilegalno živi u više od 400 naselja u našoj zemlji, od kojih su dvije trećine u Pariskom regionu", rekao je Vals.

On je rekao da se ta naselja nalaze na obodima kvartova koji su već pogođeni krizom, i da izazivaju probleme koji nekad postaju zabrinjavajući i kao na primjer naveo prošlonedjeljne požare.

Francuska je 2012. protjerala 12.800 Rumuna i Bugara iz zemlje.

Očekuje se međutim da će broj Rumuna i Bugara koji će biti sprovedeni do granica biti ipak manji ove godine poslije odluke ministar Valsa da ukine pomoć koju je Francuska isplaćivala za humanitarni povratak - 300 eura po odraslom i 100 eura po djetetu.

"To je bio jedan iskvaren sistem, koji su osuđivale i rumunske vlasti i nevladine organizacije, kroz koji se organizovao, favorizovao i institucionalizovao veliki protok ilegalne imigracije", rekao je ministar unutrašnjih poslova Francuske Maniel Vals.

Galerija

Bonus video: