Novi papa Njemac iz Sao Paula?

Sljedeći papa mogao bi da bude kardinal njemačkog porijekla iz Sao Paula, Odilo Šerer, piše italijanska i njemačka štampa
9 komentar(a)
Ažurirano: 11.03.2013. 15:30h

Italijanska i njemačka štampa pišu, uoči konklave na kojoj se bira novi papa, da bi sljedeći poglavar rimokatoličke crkve mogao da bude kardinal njemačkog porekla iz Sao Paula Odilo Šerer.

Italijanski kardinali, njih 27, "uvidjeli su da nijedan njihov sunarodnik ne bi imao dovoljnu podršku", navodi štampa i dodaje da su se zbog toga dvojica veoma uticajnih među njima, Anđelo Sodano i Đovani Batista Re, odlučili da lobiraju za Šerera, prenosi Vjerska informativna agencija.

U Njemačkoj, gdje je kardinal Šerer do sada bio manje poznat, posljednjih dana se, takođe, govori o njegovom mogućem izboru za papu.

Njegovi preci su sa 140 drugih siromašnih porodica iz sela Telej napustili današnju oblast Sar i naselili se u Brazilu. Danas Telej ima 3.300 stanovnika i, kako navodi Vjerska informativna agencija, to mjesto je "zatečeno nagovještajem o mogućem izboru Šerera" za papu.

Odilio Oto Šerer je posljednji put bio u Teleju 2003. godine, kada nije bio kardinal. Njemački govori starim dijalektom iz tog kraja, koji se sve manje koristi. Služio je u seoskoj crkvi, kada niko nije pomislio da pred njim stoji "velika crkvena karijera", navodi VIA.

Dok žitelji Teleja sa nestrpljenjem očekuju vijesti sa konklave. U Vatikanu se nastavlja procjenjivanje koga izabrati za papu, a kako navodi VIA, Šererovo ime se takođe čuje.

Šerer ima 63 godine i za papu je "relativno mlad". Međutim nije, kako se misli, modernista i reformator.

Na listama koje se pojavljuju pred izbor pape, osim Šerera, kandidati čija imena se najčešće izdvajaju su i Kanađanin Mark Olet, Italijan Anđelo Skola, Austrijanac Kristof Šenborn i Argentinac Leonardo Sandri.

VIA navodi da se kardinali, koje je većim dijelom imenovao Benedikt Šesnaesti, pribojavaju promjena i reformista, mada znaju da sadašnje stanje crkve nije zadovoljavajuće.

U Sikstinskoj kapeli u Vatikanu sjutra u 17 časova će početi rad konklave koja će izabrati novog rimokatoličkog poglavara.

Katolička crkva bira novog papu

Katolička crkva koja je nedavno doživjela prvu ostavku pape u posljednjih sedam vjekova, ove nedjelje bira svog poglavara koji će se morati uhvatiti ukoštac sa brojnim izazovima: sekularizacijom društva, progonom hrišćana i brojnim unutrašnjim skandalima.

Ako sve bude teklo po planu, konklave koje počinju sjutra treba da traju dva do četiri dana, kazao je u subotu portparol Svete Stolice Federiko Lombardi, pred oko 5.000 akreditovanih novinara.

Lombardi se u svojoj procjeni pozvao na nekoliko posljednjih izbora.

Papa Benedikt XVI izabran je u četvrtom krugu glasanja, Jovan Pavle II u osmom, Jovan Pavle I takođe u četvrtom, a Pavle VI u šestom, odnosno svi drugog ili trećeg dana konklava.

Bonus video: