Hiljade Mađara protestovalo u Rumuniji

Miting za autonomiju organizovala je Mađarska narodna partija iz Transilvanije
0 komentar(a)
Mađari, protest, Rumunija, Foto: Beta/AP
Mađari, protest, Rumunija, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.03.2013. 21:28h

Oko 5.000 Mađara protestovalo je danas u rumunskom gradu Targu Mureš, zahtijevajući teritorijalnu autonomiju na etničkoj osnovi transilvanijske oblasti Sekuja, gdje su Mađari u većini.

Miting za autonomiju organizovala je Mađarska narodna partija iz Transilvanije (PPMT) čiji je lider Toro T. Tibor rekao da je ovo "godina autonomije" i da će se autonomije konkretizovati u regionima Evrope gdje žive Madjari.

Predstavnici Nacionalne mađarske garde i formacije Jobik učestvovali su u mitingu, kao i lideri još tri mađarske partije i organizacije. Nisu bili prisutni, međutim, lideri Demokratske unije Mađara (UDMR) koja je u rumunskom parlamentu 22 godine i gotovo sve vrijeme u vladajućim koalicijama.

Podpredsjednik Evropskog parlamenta Laslo Tokeš izjavio je na mitingu o autonomiji Mađara u Rumuniji da "rane Trijanona treba zaliječiti, a to se može učiniti kroz autonomiju" i u tome tražio solidarnost Rumuna.

Tokeš je oštro kritikovao rumunskog premijera Viktora Pontu zbog "politike razdora" koju vodi, a na pominjanje Pontinog imena prisutni su zviždali.

Premijera Viktora Pontu izviždali su i u Budimpešti predstavnici organizacije Jobik ispred zgrade gdje je ovog vikenda održan kongres Mađarske socijalističke partije. Predsjednik organizacije Jobik Zoltan Balčo je optužio za izdaju mađarske socijaliste jer su pozvali Pontu u Budimpeštu, ocijenivši da rumunski premijer radi protiv Mađara u Rumuniji.

Odgovarajući na te kritike, Ponta je rekao da "populizam, ekstremizam i demagogija škode i Rumuniji i Mađarskoj" i dodao da je važno da se poštuju i prava Mađara u Rumuniji i prava Rumuna u Mađarskoj.

Od 2005. godine predstavnici mađarskih stranaka su bili u svim vladama koje je podržavao predsjednik Trajan Basesku, a sada su prvi put u opoziciji. Dok je Basesku bio u dobrim odnosima sa podpredsjednikom EP Laslom Tokešom i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, Ponta traži od Orbana više uzdržanosti u političkim pitanjima.

Bonus video: