misteriozne smrti

Azerbejdžan: Protesti protiv nasilja u kasarnama

Vojni analitičari kažu da su vojsci nužno potrebne reforme, da vojnicima nedostaje morala, kao i da su predmet hroničnog zlostavljanja svojih nadređenih
1 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2013. 19:09h

Azerbejdžanska policija uhapsila je danas više desetina demonstranata koji su protestovali protiv nasilja u kasarnama, a njihov skup je razbila vodenim topovima i gumenim mecima.

Protest je podstakla smrt mladog vojnika Džajhuna Gubadova 7. januara u kasarni, a njegova smrt jedan je u nizu sličnih događaja u azerbejdžanskim kasarnama u posljednjih nekoliko godina.

Prošle godine je 77 azerbejdžanskih vojnika izgubilo živote u neborbenim incidentima, uključujući samoubistva

Gubadov (18) je smrtno stradao pod nerazjašnjenim okolnostima, iako je ministarstvo odbrane isprva izvijestilo da je umro od posljedica srčanog udara.

Članovi njegove porodice vjeruju da je pretučen na smrt. Nakon što je otvorena istraga o slučaju, četvorica vojnika su uhapšena.

Oko 500 demonstranata, uglavnom opozicionih aktivista, okupilo se u glavnom gradu Bakuu ističući fotografije pokojnog vojnika.

"Ne mogu da budem indiferentan prema činjenici da u našoj vojsci gotovo svake nedjelje smrtno strada jedan mladi vojnik", kazao je jedan od demonstranata, ističući tri fotografije mrtvih azerbejdžanskih vojnika.

Vojni analitičari kažu da su vojsci nužno potrebne reforme, da vojnicima nedostaje morala, kao i da su predmet hroničnog zlostavljanja svojih nadređenih.

Prošle godine je 77 azerbejdžanskih vojnika izgubilo živote u neborbenim incidentima, uključujući samoubistva.

Zapadne vlade i organizacije za zaštitu ljudskih prava optužuju azerbejdžanskog predsjednika Ilhama Alijeva, koji je na predsjedničkoj dužnosti 2003. naslijedio svog oca, za namještanje izbora i represiju prema opoziciji.

Azerbejdžanske snage bezbjednosti često se vrlo žestoko obračunavaju sa demonstrantima.

Galerija

Preporučujemo za Vas