U Ljubljani nove demonstracije protiv elite

Učesnici i organizatori protesta razmatraju mogućnost da formiraju i svoju političku partiju koja bi izašla na prijevremene izbore
9 komentar(a)
Ažurirano: 09.03.2013. 10:04h

U Ljubljani će danas u poslijepodnevnim časovima početi nove demonstracije građana protiv političke i privredne elite, pod nazivom "Četvrti sveslovenački ustanak".

"Nema nikakvog razloga da sa odlaskom Janeza Janše prestanemo, jer su klijentelizam i korupcija isprepleteni sa obje strane političkih polova", izjavio je za današnju štampu jedan od organizatora protesta Uroš Lubej. On je dodao da se "ni Alenka Bratušek nije nikada distancirala od Zorana Jankovića, koji je prema ocjeni Komisije za sprječavanje korupcije djelovao jednako koruptivno, kao i da je time i Pozitivna Slovenija koja pokušava da dođe na vlast pokazala jednak odnos prema javnoj funkciji kakav imaju Janša i Slovenačka demokratska stranka".

"Današnji ustanak je veoma važan jer će pokazati da ljudima nije stalo samo do odlaska vlade Janeza Janše, već da ih interesuju temeljite promjene sistema", rekla je štampi Uršula Lipovec Čebron sa Filozofskog fakulteta u glavnom gradu Slovenije.

Učesnici protesta zahtijevaće ostavke "nesposobne i korupcijom protkane političke elite" i prijevremene izbore, a od moguće prelazne vlade tražiće da odmah odredi datum izbora.

Organizatori demonstracija upozoravaju da će protesti trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Aktivisti antikapitalističkog pokreta zajedno sa aktivistima socijalnog centra "Rog", čije ideje artikuliše i Radnički univerzitet, preispituju globalno uređenje kapitalističkog svijeta čiji je dio i slovenačka politika.

Dan uoči današnjih protesta, na ljubljanskoj staroj tvrđavi istaknut je ogroman transparent sa natpisom "Ustanak" koji je ubrzo sklonjen, a sa poznatog ljubljanskog nebodera u najstrožem centru grada bacani su leci Ustaničkih socijalnih radnica sa porukom "8. mart bez cvijeća, 8. mart otpor" koji pozivaju da Dan žena postane i dan ženske borbe.

Sastavni dio današnjih demonstracija ponovo će biti protest kulturnih radnika pod nazivom "Protestoval". Učesnici i organizatori protesta razmatraju mogućnost da formiraju i svoju političku partiju koja bi izašla na prijevremene izbore.

Galerija

Bonus video: