Klaus i Češka: Oproštaj sa ukusom gorčine

Posljednji dan na funkciji Klaus provodi sa svojim nasljednikom, prvim direktno izabranim predsjednikom Češke
59 pregleda 0 komentar(a)
Vaclav Klaus, Foto: Beta/AP
Vaclav Klaus, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.03.2013. 11:49h

Bivši češki premijer, arhitekta češke tranzicije, Vaclav Klaus, oprašta se nakon čitave decenije provedene na funkciji predsjednika od Čeha sa ukusom gorčine, kao prvi šef češke države u istoriji protiv koga je podnijeta tužba za veleizdaju.

"Sve dobro i uspješno što je učinio za dvije decenije u politici zasijeniće njegovi esktremni stavovi"

I kao prvi nakon posljednjeg komunističkog predsjednika Gustava Husaka za čiji odlazak će protivnici i građanske inicijative upriličiti događaje i narodno veselje u Pragu sa proljećnim bacanjem lutke predsjednika kao Morane u Vltavu sa Karlovog mosta.

Posljednji dan na funkciji Klaus provodi sa svojim nasljednikom, prvim direktno izabranim predsjednikom Češke, nekadašnjim socijaldemokratskim premijerom Milošem Zemanom, a od Čeha će se oprostiti uveče, posljednjim predsjedničkim obraćanjem posredstvom televizije.

Klaus koji je uspio da veći dio predsjedničkog mandata uživa povjerenje između 70 i 50 odsto Leha sa Hradčana sada odlazi sa svega 26 odsto nacije koja za njega ima simpatije.

Iako Evropa neće pustiti za Klausom, nazivanim često zbog odlučnog evroskepticizma "Predsjednik NE

Razlog je kontroverzna novogodišnja amnestija kojom je vladu postavio pred svršen čin i zaustavio krivično gonjenje nekih od najvećih korupcionaša, prevaranata, utajivača poreza među češkim tajkunima.

Ekstremni stavovi

Zbog te amnestije, odbijanja da potpiše neke međunarodne sporazume o EU koje je usvojio parlament i blokiranja imenovanja sudija Ustavnog suda Senat češkog parlamenta tužio je Ustavnom sudu Vaclava Klausa za veleizdaju.

"Sve dobro i uspješno što je učinio za dvije decenije u politici zasijeniće njegovi esktremni stavovi o Evropskoj uniji i globalnom otopljavanju", kazao je poznati češki filozof Vaclav Bjelohradski.

Iako Evropa neće pustiti za Klausom, nazivanim često zbog odlučnog evroskepticizma "Predsjednik NE", nijednu suzu i sa olakšanjem dočekuje evroentuzijastu na čelu Češke, Evropa ni Česi pa i Klausovi najljući politički protivnici ne zaboravljaju ipak dva ogromna plusa u državnicckom bilansu dvije decenije Vaclava Klausa.

Prvi je plišani razvod Čeha i Slovaka i raspad Čehoslovačke bez kapi krvi u koju je ogrezla tokom raspada bivša Jugoslavija. Drugi brz, gladak i uspješan prelazak potpuno podržavljene privrede i čehoslovačkog društva u tržišnu ekonomiju i demokratiju.

Bonus video: