Danska traži od Microsofta 5 milijardi dolara

Danske vlasti pregovaraju sa Microsoftom u vezi sa neplaćenim porezom koji se odnosi na preuzimanje danske softverske kompanije "Navision"
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 21:08h

Danska traži da joj Microsofta isplati milijardu dolara poreskog duga, javljaju mediji u toj zemlji, piše Huffington post.

Danske vlasti pregovaraju sa Microsoftom u vezi sa neplaćenim porezom koji se odnosi na preuzimanje danske softverske kompanije "Navision" za 1,88 milijardi dolara 2002. godine, prenosi danski javni servis DR.

Poreske vlasti Danske tvrde da je Microsoft potom po značajno nižoj cijeni prodao prava na "Naivision"-ov uspješan softver za planiranje biznisa, svojoj ćerki firmi u Irskoj. Danska sada zahtijeva isplatu 5,8 miliona kruna (nešto više od milijardu dolara) poreskog duga sa kamatama na tu transakciju.

Predstavnik Microsofta u Danskoj odbio je da komentariše te navode.

Danska vlada je u februaru predložila da se stopa poreza na dohodak preduzeća postepeno smanji sa 25 na 22 odsto. Najniža stopa na isti porez u Irskoj je 12,5 odsto, u zavisnosti od tipa biznisa.

Nedavna analiza vlade Sjedinjenih Američkih Država pokazuje da su američke multinacionalne kompanije 2008. godine 43 odsto svog profita u inostranstvu, prijavile u poreskim rajevima poput Bermuda, Irske, Luksemburga, Holandije i Švajcarske.

Bonus video: