Češki Senat odlučuje da li će predsjednika tužiti za veleizdaju

Češkom predsjedniku Klausu senatori zamjeraju da je amnestijom oslobodio svoje poslovne prijatelje optužene za korupciju
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2013. 10:41h

Senat češkog parlamenta odlučuje danas da li će tužiti Ustavnom sudu odlazećeg predsjednika Vaclava Klausa za veleizdaju, prije svega zbog novogodišnje amnestije kojom je prekinuo suđenja nekima od najvećih korupcionaša, utajivača poreza i preveranata među češkim tajkunima.

Predlog da se Klaus izvede pred sud za veleizdaju, koju po češkim zakonima za razliku od izdaje domovine može da počini samo šef države, podnijela je grupa od 28 senatora pretežno iz redova opozicione ljevice.

Predlagači žele da pošalju Klausa pred sud za veleizdaju, kao prvog predsjednika Češke u istoriji koji bi odgovarao za taj zločin zbog sistematskog kršenja ustavnih nadležnosti šefa države.

Amnestija, zbog koje je Klausova popularnost među Česima spala sa 70 na 26 odsto pošto je vide kao poklon predsjednika prijateljima u biznisu, samo je jedna od stavki u tužbi. Klaus, recimo, nije potpisao sporazum o evropskom stabilizacionom mehanizmu za euro, iako su saglasnost dala oba doma parlamenta, pa predsjednik nije imao pravo da potpis odbije.

Čitavu godinu dana Klaus nije predložio nijednog od sudija Ustavnog suda i lako može da se desi da taj sud bude tokom proleća paralisan, bez dovoljnog broja sudija.

Predsjednik gornjeg doma parlamenta, senator Milan Šteh, procjenjuje da su šanse da Senat danas u raspravi iza zatvorenih vrata pošalje odlazećeg predsjednika pred sud za veleizdaju 50:50. Jedan od inicijatora tužbe, najpopularniji češki političar, senator za socijaldemokrate Jirži Dinstbir mlađi oštro je odbio tvrdnje vladajuće desnice da opozicija samo želi da se obračuna sa Klausom kako ne bi mogao da se dalje angažuje u politici kada mu za četiri dana istekne posljednji predsjednički mandat.

Kazna za veleizdaju je između ostalog i to da se predsjedniku oduzima mandat, a takođe i pravo da ikada bude izabran za šefa države.

Dinstbir insistira na tome da tužba ima smisla i sada, na kraju Klausovog mandata kako bi se ubuduće preciznije definisale nadležnosti šefa države.

Bonus video: