Demonstranti spriječili rušenje dijela Berlinskog zida

Gotovo 300 aktivista se okupilo kod Istočne galerije kako bi spriječili demoliranje jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija Evrope
61 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2013. 20:38h

Stotine demonstranata je prisililo radnike da obustave rušenje legendarnog Berlinskog zida u njemačkoj prijestonici, prenosi Russia Today. Dvadeset metara ovog istorijskog zida je trebalo da bude porušeno radi izgradnje luksuznog stambeno-poslovnog kompleksa.

Neki od najpoznatijih crteža na zidu, kao što je "Poljubac" Brežnjeva i Honekera, biće uništeni ako se radovi nastave.

Gotovo 300 aktivista se okupilo kod Istočne galerije kako bi spriječili demoliranje jedne od najpopularnijih turističkih atrakcija Evrope. Na jednom od transparenata koje su nosili pisalo je "Zar kultura više nema nikakvu vrijednost?", što je vjerovatno upućeno lokalnim vlastima. Nekoliko demonstranata je uhapšeno nakon sukoba sa policijom.

Zid je prekriven crtežima koje je izradilo oko 120 umjetnika, a svake godine ovo mjesto posjeti i do 800.000 turista iz cijelog svijeta

Aktivisti i umjetnici, koji su autori crteža na Istočnoj galeriji, sada skupljaju potpise za peticiju protiv rušenja, jer smatraju da se time krše njihova autorska prava.

"Ovo je jedinstvena prilika za očuvanje velikog dijela onoga što je nekad predstavljalo stazu smrti. Ako uklonimo te djelove, uništićemo autentičnost ovog mjesta", rekao je za Gardijan francuski umjetnik Teri Noar, koji je i sam dao svoj doprinos "ukrašavanju" Zida.

Protivnici takođe kažu da će uklanjanje biti uvreda za sjećanje na one koji su stradali na neslavnoj "stazi smrti". Procjenjuje se da je 136 ljudi ubijeno zbog pokušaja da pređu u Zapadnu Njemačku preko Berlinskog zida.

Istočni dio je najduži ostatak zida koji je razdvajao Istočni i Zapadni Berlin skoro 30 godina. U izradi crteža koji se danas mogu vidjeti na njemu učestvovalo je oko 120 umjetnika, a svake godine ovo mjesto posjeti i do 800.000 turista iz cijelog svijeta.

Ipak, lokalne vlasti su odlučile da "žrtvuju" 20 metara zida kako bi se tu izgradio luksuzni stambeno-poslovni kompleks. "Investitor ima pravo da zahtijeva ovo, tako da ćemo morati to da uradimo", rekao je okružni gradonačelnik Franc Šulc.

Galerija

Bonus video: