Anastasiades probudio nadu

Anastasiades, koji je obećao da će što prije postići dogovor sa međunarodnim kreditorima, osvojio je 57,5 odsto glasova birača
0 komentar(a)
Nikos Anastasiades, Kipar, Foto: Rojters
Nikos Anastasiades, Kipar, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.02.2013. 19:55h

Konzervativac Nikos Anastasiades osvojio je ubjedljivu većinu u drugom krugu predsjedničkih izbora na Kipru, čime je probudio nadu o brzom finansijskom spasu za ovu ostrvsku naciju pred bankrotom.

Maleni Kipar posljednih mjeseci predstavlja veliku glavobolju za eurozonu, izazivajući bojazan da bi ova mediteranska zemlja mogla doživjeti finansijski slom i izazvati novu dužničku krizu u bloku. Paket pomoći pokazao se problematičnim osam mjeseci pošto su počeli pregovori.

Anastasiades, koji je obećao da će što prije postići dogovor sa međunarodnim kreditorima, osvojio je 57,5 odsto glasova birača, 15 odsto više od rivala Stavrosa Malasa, koji je protiv mjera štednje.

Po objavljivanju rezultata, oduševljene pristalice su izašle na ulice Nikozije mašući zastavama Grčke i Kipra i paleći baklje, a čule su se i automobilske sirene.

„Ovo je trijumf“, rekao je za Rojters 62-godišnji penzioner Stefanos Stefanu ispred kancelarija izbornog štaba Anastiadesa. „Sada neću morati da strahujem za svoju penziju i beneficije“.

Finansijska tržišta su se nadala ovom ishodu kako bi ubrzo bio postignut dogovor sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom, prije nego što Kipar ostane bez gotovog novca i podrije krhko povjerenje koje se vraća u eurozonu.

„Potrebna nam je vlada sa kredibilitetom koja može pregovarati sa partnerima, koja je kooperativna, čiji se glas čuje i koja radi ono što je obećala“, kazao je Hristofer Pisarides, Kipranin koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju 2010.

„To do sada nismo radili. Najvažnija stvar je da signaliziramo da smo spremni da sarađujemo sa EU“.

Anastasiades će doći na čelo zemlje razorene najgorom ekonomskom krizom u četiri decenije, sa rekordno visokom stopom nezaposlenosti od 15 odsto. Kresanje plata i povećanje poreza dodatno su pogoršali raspoloženje naroda.

„Očekujem da tržišta pozdrave pobjedu Anastasiadesa jer on veoma dobro zna pravila igre“, ocijenio je ekonomista i nezavisni konsultant Stlios Platis. „Obezbjeđivanje sredstava za državu je hitan prioritet, uz potpisivanje dogovora o paketu pomoći“.

Bonus video: