Zet španskog kralja ponovo na saslušanju zbog korupcije

Urdangarin, muž kraljeve najmlađe ćerke Kristine, i njegov bivši partner Dijego Tores osumnjičeni su za ponevjeru novca koji je uplaćivan humanitarnoj organizaciji koju su vodili
0 komentar(a)
Injaki Urdangarin, zet španskog kralja, Foto: AP
Injaki Urdangarin, zet španskog kralja, Foto: AP
Ažurirano: 23.02.2013. 19:28h

Zet španskog kralja Huana Karlosa, Injaki Urdangarin, danas se drugi put pojavio pred sudom na Majorki na saslušanju zbog optužbi da je pronevjerio milione eura državnog novca isplaćenog kompaniji kojom je rukovodio.

Urdangarin, koji je oženjen kraljevom najmlađom ćerkom Kristinom, i njegov bivši partner Dijego Tores osumnjičeni su za ponevjeru novca koji su regionalne vlade uplaćivale institutu "Noos", humanitarnoj organizaciji kojom je Urdangarin predsjedavao od 2004. do 2006.

Novac je trebalo da pokrije troškove organizovanja sportskih i turističkih manifestacija.

Obojica optuženih negiraju krivicu i nisu formalno optuženi ni za šta. Sud sprovodi istragu povodm tog slučaja kako bi utvrdio da li ima osnova za pokretanje krivičnog postupka.

Urdangarin je došao sa advokatom na saslušanje iza zatvorenih vrata, prenosi AFP.

Tores je uvukao kraljevsku porodicu u skandal prošle nedjelje dok ga je sudija ispitivao, pišu španske novine pozivajući se na neimenovane izvore.

One su objavile mejlove koje je navodno slao Urdangarin i na osnovu njih se može zaključiti da je 75-godišnji kralj podržavao i pomno pratio poslovnu karijeru svog zeta.

To otkriće predstavlja sramotu za kraljevsku porodicu koja se distancirala od Urdangarina kada je skandal izbio 2011.

Urdangarin, 45-godišnji bivši olimpijski šampion u rukometu, dobio je titulu vojvode od Palme kada se oženio Kristinom 1997.

Rezultati ankete, koju je list "Mundo" objavio prošlog mjeseca, pokazuju da je podrška monarhiji u Španiji pala na 54 odsto, što je najniži nivo u istoriji.

Bonus video: