Vladimir Putin zabrinut za ruski jezik

Prema njemu, stiče se utisak da Rusi potcjenjuju važnost jezika za zemlju i državu
4 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Rojters
Vladimir Putin, Foto: Rojters
Ažurirano: 20.02.2013. 13:40h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je zabrinutost zbog toga što njegovi sunarodnici slabo vladaju ruskim jezikom i pozvao vladu da razmotri kako da se Dan ruskog jezika ove godine što bolje obilježi u Rusiji.

Putin je istakao da je ruski jezik osnova ruskog jedinstva i da predstavlja zajednički građanski, kulturni i obrazovni prostor.

"Svaki građanin bi morao da zna maternji jezik i to na visokom nivou", kazao je ruski lider na skupu Savjeta za etničke odnose, prenosi agencija Itar-Tas s.

Prema njemu, stiče se utisak da Rusi potcjenjuju važnost jezika za zemlju i državu, "da ga uzimaju zdravo za gotovo, kao vazduh koji udišu".

Takav stav je poguban za zemlju i ljudima stvara probleme, smatra Putin, podsjećajući na značaj Dana ruskog jezika koji se obilježava 6. juna, na dan rođenja velikog ruskog pjesnika Aleksandra Puškina.

Ruski lider je priznao da se tom događaju ne pridaje važnost koju on zaslužuje i da mnogi Rusi čak i ne znaju za njega. Zato je naložio vladi da za ovu godinu predloži adekvatan program i pozvao članove savjeta da i oni u tome učestvuju.

Putin je, takođe, najavio specijalan program koji predviđa izdvajanje 2,5 milijardi rubalja (oko 83 miliona dolara) za stvaranje uslova za učenje ruskog jezika.

Bonus video: