Bolnica iz Bukurešta trgovala jajnim ćelijama

Izraelski konzulat u Rumuniji je precizirao da je uhapšen profesor Rafael Ron-El i laboratorijska tehničarka koja ga je pratila
3 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2013. 12:21h

Direktor jedinice za in vitro oplodnju jedne izraelske bolnice uhapšen je u Rumuniji u utorak pod sumnjom na trgovinu ljudskim jajnim ćelijama, javljuju danas izraelski mediji, ističući da bolnica stoji iza njega.

Rumunska policija upala je na jednu privatnu kliniku u Bukureštu pod sumnjom da je umiješana u vađenje jajnih ćelija od lokalnih žena i prodaju pacijentkinjama kojima je transplantacija potrebna.

Izraelski konzulat u Rumuniji je precizirao da je uhapšen profesor Rafael Ron-El i laboratorijska tehničarka koja ga je pratila, Dafna Komarovski.

Izraelska bolnica, Asaf Harofe, u kojoj je profesor Ron-El radio izdala je saopštenje da "u ovom trenutku nema detalja koji se odnose na uhapšene".

Rumunska policija je navodno uhapsila i osumnjičene Rumune i ispitivala 30 ljudi na licu mjesta o aktivnostima klinike Med novi život.

Strana štampa navodi da je klinika nelegalno trgovala jajnim ćelijama iz Rumunije za izraelske žene. Policajci su takođe ušli u domove šest Rumuna zaposlenih na klinici i saopštila da su jajne ćelije uzimane od žena u starosti od 18 do 30 godina, od kojih su neke studentkinje, za 600 do 800 dolara. Potom su jajne ćelije nelegalno prodavane ženama u inostranstvu, od kojih su neke Izraelke, za 3.000 do 4.000 eura.

Izraelska bonica,koja je inače smještena u jednoj vojnoj bazi, je takođe saopštila da se Ron-El bavio u in vitro tretmanima u Bukureštu 15 godina i da ima licencu i radnu dozvolu rumunskih vlasti.

Blonica je istakla da stoji iza Ron-Ela i Komarovske i da će nastojati da „ rastjera oblak sumnje“

"Svih tih godina profesor Ron-El je operisao u skladu s izraelskim i rumunskim pravom i mi smo ubijeđeni da ni ovog puta nema ničeg izuzetnog u njegovom ponašanju ili ponašanju gospođice Komarovski", navedeno je u saopštenju u kome se dodaje da je Ron-El bio u misiji bolnice na osnovu sporazuma koji je ona potpisala sa fondom za istražvački fond i klinikom u Rumuniji.

Blonica je istakla da stoji iza Ron-Ela i Komarovske i da će nastojati da „ rastjera oblak sumnje“.

Izraelsko Ministarstvo zdravlja je potvrdilo da je profesor Ron - El imao dozvolu za rad sa rumunskim klinikama, ali da mu je bilo zabranjeno da uvozi jajne ćelije i fetuse iz te zemlje u Izrael za potrebe pacijenata.

Ministarstvo je dodalo da je nejasno da li je on to radio. To ministarstvo priznaje smo tri klinike za in vitro oplođavanje izraelskih žena-dve u Kijevu i jednu u Brnu.

Izraelski mediji podsjećaju da to nije prva afera nelegalne kupovine jajnih ćelija u Rumuniju u koju su umešani Izraelci. Jula 2009. u jednoj drugoj klinici uhapšena su dva izraelska doktora, obojica osumnjičena za trgovinu te vrste.

Oni su potom oslobođeni, ali su im pasoši oduzeti i nisu mogli da odu iz Rumunije četiri mjeseca dok, zbog diplomatskom pritiska, nisu vraćeni u jevrejsku državu.

Galerija

Bonus video: