Kiprani danas biraju predsjednika

Kiprani danas biraju novog predsjednika, zabrinuti ovaj put više zbog duboke recesije povezane s grčkom krizom nego zbog podjela na ovom sredozemnom ostrvu
0 komentar(a)
Nikos Anastasiades, Foto: AP
Nikos Anastasiades, Foto: AP
Ažurirano: 17.02.2013. 09:33h

Birališta na Kipru su otvorena jutros u 7.00 sati (6.00 sati po srednjoevropskom vremenu) a zatvaraju se u 18.00 sati (17.00 sati). Rezultati izbora na kojima je registrovano 545.000 birača, očekuju se oko 20.30 sati (19.30 sati).

Nikos Anastasiades (66), predsjednik najveće opozicione stranke DISY (desnica), pominje se kao kandidat s najviše izgleda da pobijedi a stručnjaci ocjenjuju da bi mogao to da postigne već u prvom krugu.

Opozicionom vođi koji ističe da je odlučan u namjeri da dobije međunarodnu finansijsku pomoć čak i po cijenu strogih mjera štednje, glavni protivkandidat je bivši ministar zdravstva Stavros Malas (45), nezavisni kandidat kojeg podržava komunistička stranka AKEL (trenutno na vlasti).

Komunistički predsjednik na odlasku Demetris Kristofias nije se kandidovao za ove izbore.

Vlada Kipra, trenutno u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom, Evropskom unijom i Evropskom centralnom bankom, procjenjuje da je za izlazak iz krize potrebno 17 milijardi eura, od čega 10 milijarda za spašavanje kiparskih banaka koje su se našle u teškom položaju zbog izloženosti grčkom dugu.

Drugo važno pitanje na koje će uticati ishod izbora je ujedinjene ostrva podijeljenog još od turske invazije 1974. i zauzimanja sjevernog dijela ostrva, nakon državnog udara koji su izvršili kiparski Grci. Međunarodna zajednica priznaje samo Republiku Kipar čija se vlast zapravo proteže samo na jug ostrva.

Anastasiades je podržao UN-ov plan za ujedinjenje ostrva koji su prihvatili i kiparski Turci, ali ga je na referendumu u aprilu 2004. odbacila velika većina kiparskih Grka. Tako je mjesec dana poslije ostrvo podijeljeno ušlo u Evropsku uniju.

Bonus video: