London: Sirijski ekstremisti su prijetnja Evropi

"Sirija je destinacija broj jedan za džihadiste širom svijeta", ocijenio je Hejd u govoru o britanskoj strategiji za borbu protiv terorizma
3 komentar(a)
Vilijam Hejg, Foto: Beta/AP
Vilijam Hejg, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 15.02.2013. 18:57h

Što duže bude trajao sirijski konflikt, veća je opasnost od nastanka nove generacije militantnih ekstremista koji će predstavljati prijetnju za Veliku Britaniju i druge evropske zemlje, upozorio je britanski ministar spoljnih poslova Vilijem Hejg.

Hejg je rekao da Britanija nije izgubila vjeru u revolucije arapskog proljeća

Govoreći o strategiji bezbjednosti, on se osvrnuo i na Rusiju koja ima sopstvene probleme sa napadima militantnih islamista, ali zajedno sa Kinom uporno blokira akciju Savjeta bezbjednosti UN protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Rat između Asadovog režima i pobunjenika, koji traje skoro dvije godine i u kojem je poginulo gotovo 70.000 ljudi, postao je svojevrstan magnet za strane džihadiste koji žele da zamijene Asadovu, uglavnom sekularnu vladavinu radikalnim islamskim uređenjem.

Revolucije arapskog proljeća

Hejg je rekao da Britanija nije izgubila vjeru u revolucije arapskog proljeća, ali je upozorio da je Sirija najakutniji slučaj pobune koju su "uzurpirali" ekstremisti.

Hejg je zatražio od Kine i Rusije da podrže napore Savjeta bezbjednosti UN

"Sirija je destinacija broj jedan za džihadiste širom svijeta", ocijenio je on u govoru o britanskoj strategiji za borbu protiv terorizma u Kraljevskom institutu RUSI.

"To uključuje izvjestan broj pojedinaca povezanih sa Ujedinjenim Kraljevstvom i evropskim zemljama. Oni možda ne predstavljaju prijetnju nama ako prvo odu u Siriju, ali ako prežive, neki mogu da se vrate ojačani u svojoj ideologiji i sa iskustvom u rukovanju oružjem i eksplozivima", rekao je on.

Hejg je zatražio od Kine i Rusije da podrže napore Savjeta bezbjednosti UN da se pronađe rešenje za konflikt koje bi uključivalo opoziciju i "elemente režima" jer će se svijet u protivnom suočiti sa, kako kaže, sve većim rizikom da će u Siriji biti upotrijebljeno hemijsko ili biološko oružje.

Bonus video: