Više od 100,000 Iraca marširalo protiv mjera štednje

Oštre mjere štednje uvedene su u Irskoj kako bi se udovoljilo međunarodnim kreditorima nakon bankarske krize koja je eksplodirala 2010. Aktuelni marš nazvan je "Podignite teret" ("Lift The Burden").
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.02.2013. 17:09h

Oko 100 hiljada Iraca izašli su juče na ulice marširajući protiv žestokih mjera štednje i sve većih troškova života u svojoj domovini. Velike demonstracije organizovao je Irski Kongres Sindikata. Organizatori ističu da se na protestima okupilo preko 100,000 ljudi. Samo u glavnom gradu, Dablinu, ulicama je marširalo oko 60,000 nezadovoljnih Iraca.

Oštre mjere štednje uvedene su u Irskoj kako bi se udovoljilo međunarodnim kreditorima nakon bankarske krize koja je eksplodirala 2010. Aktuelni marš nazvan je "Podignite teret" ("Lift The Burden"). Glavni sekretar organizatora, Dejvid Beg, istakao je: "Na početku krize ukupni dug Irske u odnosu na BDP bio je među najnižima u Evropi. Razlika od tada do danas stvorena je zbog prebacivanja duga koje su stvorile banka na leđa poreskih obveznika".

Veliki protest podsjeća na one s početka finansijske krize u Irskoj. Uprkos pogoršanju stanju, neko vrijeme u Irskoj nije bilo većih protesta. Mnogi su očekivali da će se stanje ipak nekako popraviti, "samo od sebe", nažalost - kako za Irsku tako i za ostatak Evrope - ekonomska kriza nije prošla i za očekivati je da će mnogi narodi Evrope izaći ponovno na ulice u velikom broju.

Galerija

Bonus video: