Njemačka: Ostavka ministarke optužene za plagiranje doktorskog rada

Anet Šavan je kazala da ne želi da posljedice tokom tužbenog postupka trpi njen kabinet, ministarstvo, vlada, niti stranka kojoj pripada
63 pregleda 3 komentar(a)
Anet Šavan, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Anet Šavan, Angela Merkel, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.02.2013. 16:28h

Njemačka kancelarka Angela Merkel prihvatila je danas ostavku ministarke obrazovanja Anet Šavan.

"Anet Šavan mi je predala ostavku i ja sam je teška srca prihvatila", rekla je Merkelova na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šavan.

Šavan je podnijela ostavku pošto je prije nekoliko mjeseci optužena da je plagirala djelove svog doktorskog rada, koji je odbranila 1980. godine.

"Univerzitet je u utorak olučio da moj doktorski rad proglasi nevažećim. Tu odluku neću prihvatiti i podnijeću tužbu", rekla je Šavan

Univerzitet Hajnrih Hajne iz Dizeldorfa joj je titulu doktora oduzeo prošle nedjelje.

"Univerzitet je u utorak olučio da moj doktorski rad proglasi nevažećim. Tu odluku neću prihvatiti i podnijeću tužbu", rekla je Šavan.

Ona je kazala da ne želi da posljedice tokom tužbenog postupka trpi njen kabinet, ministarstvo, vlada, niti Hrišćansko demokratska unija Njemačke, stranka kojoj pripada.

Angela Merkel je najavila da će Šavan zamijeniti Joana Vanka koja je od 2010. godine na mjestu ministarke kulture i nauke u njemačkoj pokrajini Donja Saksonija.

Bivši ministar odbrane Karl-Teodor cu Gutenberg je 2011. godine podnio ostavku zato što je takođe utvrđeno da je njegov doktorski rad plagijat.

Status doktora nauka se u Njemačkoj veoma poštuje i ukoliko neko posjeduje titulu, ta činjenica se uvijek naglašava prilikom njegovog predstavljanja, navodi AFP.

Bonus video: