Malteški vitezovi slave devet vjekova postojanja

Malteški red će sjutra u Rimu obilježiti devet vjekova postojanja, a papa Benedikt Šesnaesti će tim povodom u bazilici Svetog Petra primiti visoku delegaciju ovog reda
721 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2013. 12:52h

U Rim je već pristiglo 5.000 pripadnika Malteškog reda, a kardinal Bertone će povodom jubileja služiti misu, prenijela je Vjerska informativna agencija.

"Suvereni viteški i bolnički red svetog Jovana", nazvan Malteški jer se 1530. preselio na Maltu, ima međunarodni status i pravo da imenuje ambasadore i da ih akredituje pri svojoj centrali u Rimu.

Red Malteških vitezova ima diplomatske odnose sa 104 države. Pri Ujedinjenim nacijama imaju status posmatrača.

Malteški red danas ima 13.500 "vitezova" i "dama", a poglavar, "veliki majstor", se na tu funkciju bira doživotno. Veliki majstor sada je Metju Festing iz Velike Britanije, koji je nekada humanitarno djelovao u mnogim djelovima svijeta.

Red ima i svoju valutu - skudo, koji vrijedi 0,25 eura, izdaje novčanice i poštanske marke.

Kao "Ordo Sancti Johannis Hierosolymitani" priznat je 15. februara 1113. godine, od pape Paskala.

Malteški vitezovi su osnovani kao monaški red 1099. godine, da bi pomagali i štitili hodočasnike koji su dolazili u Jerusalim na Hristov grob. Kada su ih Arapi protjerali iz Svete zemlje, preselili su se na Maltu, odakle ih je protjerao Napoleon. Mnogi su tada našli utočište u Rusiji gdje su dobili zaštitu pravoslavnog cara Pavla Prvog, sina carice Katarine, koji je postao veliki majstor ovog reda.

Poslije Rusije, do dolaska u Rim 1869. red je imao privremena sjedišta u Mesini, Kataniji, Ferari.

Galerija

Bonus video: