Varnice između Rumunije i Mađarske: Sekuji traže teritorijalnu autonomiju

Nezadovoljstvo Mađara u vezi sa ustavnim određenjem Rumunije kao nacionalne države traje više od dvije decenije
116 pregleda 0 komentar(a)
Sekuji, protest, Foto: Maszol.ro
Sekuji, protest, Foto: Maszol.ro
Ažurirano: 07.02.2013. 18:41h

Zvaničnici iz Budimpešte javno podržavaju teritorijalnu autonomiju za županije gdje je mađarska manjina u većini i govore o potrebi da se mijenja Ustav Rumunije, kako bi se iz prvog člana izbacilo da je Rumunija "nacionalna" država i stavi da je "multinacionalna".

Nezadovoljstvo Mađara u vezi sa formulacijom u Ustavu traje već više od 20 godina, u sklopu želja da dobiju teritorijalnu autonomiju.

Rumuni se sa time ne slažu, jer predstavljaju ogromnu većinu građana, dok sve nacionalne manjine zajedno čine 10,5 odsto.

Rumunski premijer Ponta rekao je da je to što se dešava "bezobrazluk" i da u tom tonu ne prima ni od koga "lekcije". Naveo je da je Mađarska u predizbornoj kampanji i da on neće dozvoliti da Rumunija bude korištena u toj političkoj borbi, jer Vlada ima druga posla

Do zategnutosti između Bukurešta i Budimpešte došlo je zbog toga što je na zgradi opštine broj 10 u mađarskoj prijestonici stavljena zastava Sekuja iz Rumunije, odnosno Mađara koji sebe iz istorijskih razloga nazivaju Sekujima i većina su u transilvanijskim županijama Kovasna i Hargita, ali su manjina u odnosu na cijelu Transilvaniju.

Državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Mađarske Nemet Žolt, koji već više godina podržava ideju teritorijalne autonomije, izjavio je danas da će mađarske vlasti preduzeti diplomatske mjere jer Rumunija zabranjuje stavljanje zastave Sekuja na zvaničnim zgradama.

On je tražio da gradonačelnici iz Mađarske stave, u znak solidarnosti, zastave Sekuja iz Rumunije i ocijenio da je stav rumunskih vlasti "simbolična agresija".

Ministarstvo vanjskih poslova Rumunije je pozvalo na razgovor ambasadora Mađarske Oskara Fuzeša u vezi sa izjavama zvaničnika iz Budimpešte, a on je izjavio da podržava zahtjeve Sekuja o teritorijalnoj autonomiji i o izmjeni prvog člana Ustava, iz koga žele da se izbaci da je Rumunija nacionalna država.

Ministar vanjskih poslova Rumunije Titus Korlacean izjavio je da ambasador Mađarske "krši osnovne norme i pravila diplomatije, međunarodnih konvencija i rumunskih zakona".

Dodao je da "ko griješi na diplomatskom planu u Bukureštu, ne može nastaviti svoj mandat".

Rumunska Televizija Antena 3 prenosi iz mađarskih izvora da je danas i ministar vanjskih poslova Mađarske Janoš Martonji izrazio saglasnost sa mađarskim ambasadorom u Rumuniji.

Rumunski premijer Viktor Ponta rekao je da je to što se dešava "bezobrazluk" i da u tom tonu ne prima ni od koga "lekcije".

Naveo je da je Mađarska u predizbornoj kampanji i da on neće dozvoliti da Rumunija bude korištena u toj političkoj borbi, jer Vlada ima druga posla.

Bonus video: