Rusija odbija izvještaj o kršenju prava radnika u Sočiju

Radnici na izgradnji olimpijskih objekata u Sočiju izvještavali su o nesklapanju ugovora o radu, neisplati plate u dogovorenom iznosu i zahtjevima za prekovremenim radom
0 komentar(a)
građevinski radnici u Sočiju, Foto: Beta/AP
građevinski radnici u Sočiju, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 06.02.2013. 15:40h

Potpredsjednik ruske vlade Dmitrij Kozak izjavio je danas da se ne slaže sa zaključkom izvještaja organizacije "Human Rights Watch" (HRW) u kojem se navodi da se prava radnika koji rade na izgradnji olimpijskih objekata u Sočiju masovno krše.

On je istakao da radnička prava "pojačano kontroliše" nekoliko institucija, javljaju ruski mediji.

"Nije bilo velikog broja žalbi, da je bilo - znao bih za njih", kazao je Kozak.

Međutim, priznao je da je moglo biti pojedinačnih slučajeva kršenja radničkih prava s obzirom na broj angažovanih radnika i preduzeća.

On je ustvrdio da "niko nije na silu dovodio radnike u Soči, došli su svojevoljno, u potrazi za poslom" i pritom su "svima bili unaprijed poznati svi uslovi rada".

Po njegovim podacima, na izgradnji 800 objekata za Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014. radi 96.000 radnika i oko 500 građevinskih firmi.

"Radnici-migranti koji rade na izgradnji olimpijskih objekata i infrastrukture u Sočiju, izvještavali su o slučajevima nesklapanja ugovora o radu, neisplati plate u dogovorenom iznosu, kao i zahtjevima za prekovremenim radom", navodi HRW.

Bonus video: