Bugarska: Hezbolah stoji iza bombaškog napada u Burgasu

"U napadu su učestvovale tri osobe, dvije su imale prave pasoše Australije i Kanade", rekao je Cvetanov novinarima nakon rasprave bugarskog nacionalnog vijeća
1 komentar(a)
Eksplozija bus Bugarska, Foto: BGNES
Eksplozija bus Bugarska, Foto: BGNES
Ažurirano: 05.02.2013. 17:37h

Dvojica muškaraca povezanih sa libanskom gerilskom grupom Hezbolahom učestvovala su u julu 2012. u bombaškom napadu na autobus u bugarskom odmaralištu u Burgasu i ubila pet izraelskih turista, rekao je bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov.

Zaključci bugarske istrage mogli bi otvoriti put Evropskoj uniji da se pridruži Sjedinjenim Američkim Državama u proglašavanju Hezbolaha terorističkom organizacijom jer postoji jasna veza sa napadom na teritoriju EU, prenosi agencija Rojters.

"U napadu su učestvovale tri osobe, dvije su imale prave pasoše Australije i Kanade", rekao je Cvetanov novinarima nakon rasprave bugarskog nacionalnog vijeća.

"Potvrdili smo da su dvojica članovi gerilskog krila Hezbolaha", rekao je Cvetanov.

"Postoje podaci koji pokazuju finansijsku vezu Hezbolaha i dvojice sumnjivaca".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pozdravio je bugarski izvještaj koji povezuje Hezbolah sa napadom na autobus i rekao da ta libanska gerilska grupa i njen saveznik Iran učestvuju u terorističkim aktivnostima širom svijeta.

"Napad u Burgasu je napad na članicu EU na evropskom tlu. Nadamo se da će Evropljani izvući zaključke o pravoj prirodi Hezbolaha", navodi se u saopštenju izraelskog premijeri.

Bonus video: