Ankara: Napadač na ambasadu SAD militantni komunista?

Kako agencije prenose saznanja lokalnih medija, na koje se poziva i AP, sumnja se da je eksploziju izazvao bombaš samoubica
6 komentar(a)
Ažurirano: 01.02.2013. 19:49h

Današnji samoubilački bombaški napad na američku ambasadu u Ankari navodno je izveo član zabranjene militantne komunističke partije Pokret narodnog oslobođenja, saznaje turska agencija Anadolija.Agencija je prenijela da je napadač koji je digao sebe u vazduh tako što je aktirao plastični eksploziv C-4, identifikovan kao Edževit Sanli.Sanli je bio uhapšen 1997. godine zbog napada na zgradu policije u Istanbulu i na vojni kompleks Harbije. U zatvoru je 2000. godine učestvovao u nizu štrajkova glađu, koji su se u nekim slučajevima završavali i smrću zatvorenika.Zbog narušenog zdravlja, Sanli je 2002. godine pušten na uslovnu slobodu.

Eksplozija se dogodila na samom ulazu ambasade SAD, unutrašnjost zgrade nije oštećena, a stradali su bombaš samoubica i najmanje jedan radnik obezbjeđenja. Povrijeđene su najmanje dve osobe.

Policija je ubrzo opkolila cio kvart, helikopteri su nadlijetali ambasadu, ispred zgrade su brojne vatrogasne ekipe učestvovale u saniranju posljedica eksplozije a za kratko vrijeme je stiglo i desetak vozila Hitne pomoći. Turski premijer Tajip Erdogan je zatražio hitnu istragu

Reporter agencije AP izvještava da je vidio jedno tijelo na ulici, ispred sporednog ulaza u ambasadu.

Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu, koji se nalazi u službenoj posjeti Srbiji je telefonom razgovarao s američkim ambasadorom u Ankari Frensisom Rikardijoneom, piše Agencija Anadolija.

Zvaničnici Ankare potvrdili su da su u ovoj eksploziji dve osobe poginule. Američka ambasada u saopštenju je navela da je preduzela sve neophodne mjere u za ovakve situacije i da se zahvaljuje turskim vlasitma na brzoj intervenciji.

Američki ambasador u Ankari Fransis Ričardon rekao je novinarima ispred zgrade ambasade da ovaj napad neće uticati na odnose Amerike i Turske i da će te dve zemlje "i dalje biti prijatelji". Prema njegovim rečima Vašington i Turska blisko će raditi na rasvjetljavanju ovog incidenta.

Turski NTV javlja da su u eksploziji stradala najmanje dva radnika obezbjeđenja, a američki NBC navodi da ima informacije iz policijskih izvora da ima "najmanje tri, a možda i četiri žrtve eksplozije".

"Hurijet" navodi da je do eksplozije došlo kod skenera na ulazu u zgradu, ali da bezbjednosne kamere nisu ništa zabeležile.

"Hurijet" navodi da je kolumnista tog lista još 24. januara upozorio na moguće terorističke napade u Turskoj, a u izveštaju o eksploziji podsjeća i na napad na američki konzulat u Bengaziju u kome je stradao američki ambasador u Libiji Kris Stivens.

Urednik agencije Anadolija Omer Faruk Čališkan smatra da je sa ovim napadom najvjerovatnije povezana Al Kaida, pošto je turska policija juče uhapsila jednu osobu za koju se vjeruje da je istaknuti član Al Kaide i da je bila povezana sa Osamom Bin Ladenom.

Eksplozija se dogodila samo pet dana pošto su SAD, Holandija i Nemačka uz tursku granicu sa Sirijom postavile i stavile pod komandu NATO-a prvi antiraketni sistem Patriot, kako bi se ojačala protivazdušna odbrana od eventualnog napada iz Sirije. Dolazak snaga NATO-a sa sistemom Patriot u Tursku, u blizinu granice, zvanična Sirija je ocijenila kao provokaciju.

SAD oštro osudile napad na američku ambasadu u Ankari

Vašington je danas oštro osudio napad na Ambasadu SAD u Ankari i obećao da će sarađivati s turskim vlastima da bi odgovorni za napad bili izvedeni pred sud.

"Snažno osuđujemo samoubilački napad na našu ambasadu u Ankari", rekao je portparol američkog predsjednika, Džej Karni.

Ocijenivši da je riječ o terorističkom napadu, Karni je kazao da će SAD sarađivati sa turskim vlastima u potrazi za nalogodavcem napada.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Muamer Gler izjavio je da je, prema prvim rezultatima istrage, bombaš-samoubica bio član jedne zabranjenjene, ekstremno ljevičarske organizacije.

Turski mediji su javili da je policija identifikovala napadača - Ečevita Sanlija, člana organizacije Revolucionarni front za oslobođenje naroda koja je 1970-tih godina izvela više napada u Turskoj.

Brojne nelegalne grupe - od kurdskih separatista, preko ljevičara, do islamskih ekstremista, izvodile su prethodnih godina napade u Turskoj. Posljednji veliki napad u Ankari dogodio se 2007, kada je ubijeno devet, a povrijeđeno 120 ljudi. Turski istražitelji su za napad optužili jednog ljevičarskog bombaša samoubicu.

Galerija

Bonus video: