Česi žale za komunizmom

Čeha za koje je demokratija bolja, bilo je u prošloj anketi 53 odsto, sada svega 46 odsto
3 komentar(a)
Prag, Foto: Wikipedia
Prag, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 31.01.2013. 10:25h

Prvi put u istoriji samostalne Češke čitava trećina ljudi tvrdi da je komunistički režim bio bolji od sadašnje vlade, a podrška demokratiji pala je prvi put od 1992. godine na svega 46 odsto.

U novoj anketi agencije STEM, 22 odsto Čeha oznaccilo je totalitarni režim i demokratiju nakon 23 godine tranzicije za jednako loš ili dobar sistem. Da je za vrijeme komunista bilo bolje tvrdi sada 33 odsto anketiranih, dok je u prethodnoj anketi prije godinu dana to tvrdilo 27 odsto Čeha.

Čeha za koje je demokratija bolja, bilo je u prošloj anketi 53 odsto, sada svega 46 odsto, što je najgora ocjena tranzicije i razvoja nakon "plišane revolucije" od 1992. godine. Najgore ocjene do sada demokratija je od Čeha dobila 1997. godine, kada se vlada tadašnjeg premijera, sada odlazećeg predsednika Češke Vaclava Klausa, borila sa ekonomskom krizom, a krajem te godine uslijedio je njen pad zbog skandala oko mrtvih i lažnih sponzora Klausove Građanske demokratske stranke.

Najveće povjerenje u sadašnje ustrojstvo zemlje Česi su imali 1992. godine, kada je komunistički režim ocenjivalo kao gori 69 odsto Čeha, i za vrijeme vlade socijaldemokratskog premijera Vladimira Špidle, koji je Čessku uveo u Evropsku uniju 2004. godine i započeo suzbijanje nabujale korupcije u zemlji.

Tada je demokratska Češka imala podršku preko 60 odsto građana. Nostalgija za komunistima i fraza "za vrijeme komunista je bilo bolje" vraća se u Češkoj periodično i, kako pokazuju ove redovne ankete agencije STEM, vezana je uglavnom za vremena ekonomskih kriza i odražava želju za socijalnom sigurnošću kakvu je garantovao socijalizam.

Bonus video: