Ruski sud odbacio žalbu, zabranjen snimak nastupa Pusi rajot

Osnovni sud u Moskvi je u novembru snimak molitve protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina proglasio ekstremističkim i naredio da bude uklonjen sa interneta
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.01.2013. 15:32h

Sud u Moskvi odbacio je danas žalbu jedne od članica pank benda Pusi rajot na odluku o zabrani video snimka njihovog nastupa u Crkvi Hrista Spasitelja, čime ta zabrana stupa na snagu.

Osnovni sud u Moskvi je u novembru snimak molitve protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina proglasio ekstremističkim i naredio da bude uklonjen sa interneta.

Članica pank benda Jekaterina Samucevič uložila je žalbu na tu odluku, ali ju je viši sud danas odbacio. Samucevičeva je sudsku odluku ocijenila kao cenzuru i obećala da će nastaviti da se bori.

Dvije članice grupe Pusi Rajot, Nadežda Tolokonikova i Marija Aljehina, zbog nestupa u moskovksoj crkvi u februaru 2012. osuđene su za huliganizam motivisan vjerskom mržnjom na dvije godine zatovra, dok je Jekaterina Samucevič dobila uslovnu kaznu.

Ruski internet provajderi koji ne ispoštuju odluku suda i ne blokiraju pristup snimku biće kažnjeni sa do 3.000 dolara. Rusi će, međutim, moći da pogledaju ovaj video snimak preko stranih servera koji ne podliježu ruskim zakonima.

Sudski postupak za uklanjanje ovog video snimka je pokrenut na zahtjev jednog poslanika koji je ocijenio da video snimak vrijeđa vjernike.

Galerija

Bonus video: