Holandska kraljica Beatriks prepušta tron svom sinu

Najstariji sin omiljene holandske kraljice, princ Viljem-Aleksander, uoči njenog 75. rođendana, 30. aprila će postati kralj Holandije
70 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 28.01.2013. 21:26h

Holandska kraljica Beatriks najavila je danas da će 30. aprila abdicirati, poslije 33 godine provedene na tronu, u korist najstarijeg sina princa Viljema-Aleksandera koji će postati prvi holandski kralj poslije više od jednog vijeka.

Kraljica Beatriks je svoju odluku saopštila preko holandske nacionalne televizije. Time će biti okončana jedna od najdužih era jednog monarha u novijoj evropskoj istoriji.

"Veoma sam zahvalna za veliko povjerenje koje ste mi ukazali tokom svih ovih godina od kako sam vaša kraljica", rekla je kraljica u govoru koji je potom emitovan na svim holandskim televizijama.

Prestolonasljednik princ Viljem-Aleksander

Abdikacija kraljice Beatriks, koja ima uglavnom protokolarnu ulogu u holandskoj državi, bila je manje-više očekivana odluka.

Kraljica koju popularno zovu Bea, vrlo je poštovana i omiljena u svom narodu. Holanđani posebno saosjećaju sa svojom kraljicom nakon porodične tragedije koja se dogodila u februaru prošle godine kada je mlađi kraljičin sin, princ Johan Friso, pao u komu pošto ga je zatrpala sniježna lavina na odmoru u Austriji. Princ Friso je i dalje u komi.

Premijer Mark Rute, koji važi za velikog pobornika monarhije, odao je poštovanje kraljici. "Od njenog ustoličavanja 80-ih godina prošlog vijeka ona je postala srce i duša holandskog društva", rekao je Rute.

Kraljica Beatriks je najstariji monarh u holandskoj istoriji. Odluku da se povuče sa trona saopštila je samo nekoliko dana uoči svog 75. rođendana.

Galerija

Bonus video: