Može li fudbal ujediniti Kiprane?

Ono što političarima nije uspjelo, sada bi trebalo da učine fudbaleri: dva fudbalska saveza Kipra su krenula putem ujedinjenja. Pokrovitelj čitave operacije je Evropski fudbalski savez UEFA
93 pregleda 1 komentar(a)
Apoel, Foto: AFP
Apoel, Foto: AFP
Ažurirano: 26.01.2013. 13:48h

Mogao bi to biti početak "fudbalskog ujedinjenja" podijeljenog ostrva: predstavnici Fudbalskog saveza Kipra (KOP) i tursko-kiparskog Fudbalskog saveza već su se dva puta sreli u posljednjih mjesec dana kako bi razmotrili realne mogućnosti za ujedinjenje. Oba susreta su održana u glavnom gradu Nikoziji.

Nakon drugog susreta se javnosti obratio predsjednik grčkog saveza KOP-a Kostas Koutsokoumnis. U razgovoru s novinarima on je bio optimističan: "Istorijski dan je blizu." Prema navodima kiparskog dnevnog lista "Politis", dva predsjednika fudbalskog saveza Kipra bi već u martu trebalo da se ponovo susretnu u Cirihu. Posmatrači smatraju da bi to mogla biti odlučujuća runda pregovora. Ovom susretu će prisustvovati i neki vodeći funkcionari Evropskog fudbalskog saveza UEFA.

Bosna i Hercegovina kao primjer

Već u decembru prošle godine je došlo do prvih kontakata. Tada je Koutsokoumnis izjavio: "Ljubitelji fudbala na Kipru traže rješenje i smatraju da je itekako moguće pronaći zajedničke interese." Još jasniji je u svojim najavama bio njegov turski kolega Hasan Sertoglou: "Naše ostrvo je dosta patilo zbog politike. Nas politika ne zanima - mi se želimo baviti isključivo fudbalom.

Prema informacijama atinskog dnevnog lista "Kathimerini", oba fudbalska saveza bi željela da osnuju zajedničku fudbalsku ligu za čitavo ostrvo. Ona bi, kako pišu grčke novine, mogla funkcionisati slično kao i liga u BiH - u kojoj učestvuju klubovi sva tri naroda iz svih entiteta. Da li se uz to planira i sastavljanje jedinstvene nacionalne reprezentacije, za sada još nije poznato.

Tursko-kiparski fudbalski klubovi su međunarodno izolovani, obzirom da njihov fudbalski savez nije priznat od strane UEFA. To je u prošlosti bilo drugačije: 1934. je Turski sportski savez iz Nikozije bio jedan od osnivača Kiparske lige, a 1951. kada je ostrvo bilo pod britanskom okupacijom, turski tim "Çetinkaya" je čak bio prvak. Ali od 1955. turski klubovi više službeno ne učestvuju na kiparskom ostrvskom prvenstvu.

Zvanična politika kao barijera

Kipar je postao podijeljeno ostrvo nakon vojnog puča u Grčkoj i najave prisvajanja ostrva - nakon čega je uslijedila turska invazija u ljeto 1974. Podijeljen je i glavni grad Nikozija. Tursku Republika Sjeverni Kipar danas priznaje samo Turska, a neutralnu zonu između dva dijela ostrva nadgledaju mirovne snage UN-a.

Mada oba predstavnika fudbalskih saveza naglašavaju svoju distanciranost od politike, grčko-kiparski predsjednik fudbalskog saveza Kostas Koutsokoumnis je osjetio kako veza ipak postoji već nakon svog prvog susreta s turskim predstavnicima.

Višestruki kiparski prvak Apoel iz Nikozije je objavio da bi Koutsokoumnis trebalo više da se brine oko rješavanje problema kiparskog fudbala, i da je bolje da "pojavljivanja u javnosti prepusti Turcima." Otpor planovima oko ujedinjenja liga dolazi i od strane navijača kluba "Anorthosis" iz Famaguste: "Kako je moguće, da mi u našem vlastitom gradu, koji je već 38 godina pod turskom okupacijom, nastupimo kao gostujuća ekipa?", pitaju se članovi kluba navijača "Anorthosis"-a.

Dugo godina se ni o grčko-kiparskom fudbalu u Evropi nije baš pričalo, ali to se sada polako mijenja. "Apoel" je 2011. kao prvi tim sa Kipra uspio da dogura do osmine finala Lige prvaka. Već 2008. je "Anorthosis" kao prvi kiparski tim uspio da uđe u grupnu fazu takmičenja Lige šampiona - i to sa dvije pobjede baš nad grčkim prvakom "Olympiakos"- om iz Pireja.

Bonus video: