Savjet Evrope: Zabrinjavajuće stanje u evropskim medijima

Skupština Saveta Evrope usvojila rezoluciju u kojoj se iskazuje zabrinutost zbog stanja slobode medija u Evropi
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.01.2013. 12:18h

Poslanici Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope usvojili su rezoluciju u kojoj se izražava zabrinutost zbog stanja slobode medija u Evropi, prije svega u Rusiji, Turskoj i Bjelorusiji.

U dijelu koji se odnosi na nezavisnost javnih servisa i zabrinutost zbog političkih pritisaka na javne servise, pominje se i Srbija, uz još šest evropskih zemalja.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope zabrinuta je zbog brojnih i fizičkih napada na novinare, prije svega u Rusiji, kao i hapšenje i sudsko gonjenje novinara u čemu, u svijetu, prednjači Turska.

Parlamentarna skupština podsjeća države članice SE da javni servisi moraju biti zaštićeni od političkog uticaja i da visoke menadžerske pozicije treba da budu uskraćene ljudima sa jasnom političkom i partijskom pripadnošću.

Izvjestilac Mats Johanson podsjeća da je u 2012. godini u svijetu ubijeno više od stotinu novinara i da je na hiljade uhapšeno.

"Ni Evropa nije toga pošeđena. Stanje slobode medija u Evropi sve više se pogoršava", upozorava Johanson.

Parlamentarna skupština podsjeća države članice SE da javni servisi moraju biti zaštićeni od političkog uticaja i da visoke menadžerske pozicije treba da budu uskraćene ljudima sa jasnom političkom i partijskom pripadnošću.

Evropska radio-difuzna unija se poziva da sarađuje sa SE na jačanju političke nezavisnosti javnih servisa u Evropi.

Najviše zamjerki na izvještaj imali su poslanici iz prozvanih zemalja.

Savjet Evrope insistira na jačanju političke nezavisnosti javnih servisa u Evropi

Pelin Gundeš iz Turske ističe da se u izvještaju ne pominje "činjenica" da osuđeni i pritvoreni novinari u Turskoj nisu hapšeni zbog svojih novinarskih aktivnosti, već zbog "povezanosti sa raznim krivičnim djelima: ubistvima, oružanim krađama, terorizmom, pokušajima vojnih udara i podmetanjem eksploziva na javnim mjestima".

Anton Beljakov iz Rusije kaže da su mnogi su iznijeli zamjerke da izvještaj ne odražava činjenično stanje. "Izvjestilac je iz medija uzimao informacije i stavljao ih u izvještaj, ne provjeravajući ih", tvrdi Beljakov.

Predložene preporuke Komitetu ministara, koje su za razliku od rezolucije obavezujući dokument, nisu usvojene, jer za njih nije bilo neophodne dvotrećinske većine.

Galerija

Bonus video: