Španija: Hapšenja zbog korupcije i pranja miliona eura

Uhapšeni se sumnjiče za zločine u okviru kriminalne grupe koja bi možda mogla da se poveže s jednim od 10 najtraženijih kriminalaca s liste FBI Semjona Mogileviča
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.01.2013. 15:14h

Policija u španskom ljetovalištu Ljoret del Maru uhapsila je četiri osobe pod sumnjom da su umiješane u korupciju i pranje miliona eura.

Uhapšeni se sumnjiče za zločine u okviru kriminalne grupe koja bi možda mogla da se poveže s jednim od 10 najtraženijih kriminalaca s liste američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) Semjona Mogileviča.

Kako je danas saopštila španska civilna garda, uhapšeni u ovom španskom ljetovalištu pripadaju kriminalnoj mreži koja je "oprala novac velikih kriminalnih organizacija sa sjedištem u Rusiji, poput organizacija Solncevska i Solomonska".

Kako je danas saopštila španska civilna garda, uhapšeni pripadaju kriminalnoj mreži koja je "oprala novac velikih kriminalnih organizacija sa sjedištem u Rusiji

Istraga pod nazivom "klotilda", u okviru koje su istražitelji pretresli prostorije gradonačelnika i više preduzeća, utvrdila je da ima indicija da su neke od tih kompanija povezane s Moglivičem, dodaje se u saopštenju.

Među uhapšenima je ruski preduzetnik Andrej Petrov.

Istražuju se i okolnosti pod kojima je Petrov sklopio ugovor o izgradnji trgovinskog centra na nekadašnjoj plaži u Ljoret de Maru, navodi se iz izvora bliskih istrazi.

Jedna od kompanija u vlasništvu Petrova bila je sponzor fudbalskog kluba čiji je predsjednik bio lokalni zvaničnik zadužen za urbanizam.

Više od 1.800 ruskih rezidenata: Ljoret de Mar

U Ljoret de Maru, popularnoj turističkoj destinaciji na Kosta Bravi, živi više od 1.800 ruskih državljana, što čini 4,5 odsto stanovništva u tom gradu.

Bonus video: