Pariz: Nastavnici štrajkuju zbog reforme školstva

Nastavnici u štrajku kažu da reforma ne čini ništa za poboljšanje obrazovanja djece i da će samo primorati nastavnike da više vremena provedu na radnom mjestu bez naknade
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2013. 16:54h

Većina pariških nastavnika, koji su prošle godine velikom većinom glasali za Fransoa Olanda, danas su stupili u štrajk protestujući protiv vladinih planova da se doda pola dana nastave nedjeljno, izvijestila ja TV mreža "France 24".

Danas je većina osnovnih škola u francuskoj prijestonici ostala zatvorena, jer su razljućeni nastavnici pariške regije stupili u štrajk zbog prve velike reforme predsjednika Fransoa Olanda u školskom sistemu zemlje.

Mjera kojom treba da se skrati nastava tokom školskog dana a da se doda pola dana nastave u srijedu na snagu će stupiti u septembru 2013. godine.

Francuski osnovnoškolski sistem radi prema četvorodnevnom rasporedu a srijedom se nastava ne održava.

"Ono što socijalistička vlada nudi nema ništa s velikim obećanjima koja nam je dala. Ništa što nude nije dobro"

Nastavnici u štrajku kažu da reforma ne čini ništa za poboljšanje obrazovanja djece i da će samo primorati nastavnike da više vremena provedu na radnom mjestu bez naknade.

"Ja lično nisam mnogo očekivao od Olanda, ali su mnoge kolege nastavnici vrlo razočarani", rekao je jedan pariški učitelj u štrajku iz sindikata SNUipp.

"Ono što socijalistička vlada nudi nema ništa s velikim obećanjima koja nam je dala. Ništa što nude nije dobro".

U utorak bi stotine nastavnika trebale u protestnoj povorci doći do pariške gradske skupštine.

Pariški gradonačelnik Bertrand Delano, jedan od vodećih članova Socijalističke partije, brani reformu.

Galerija

Bonus video: