Rumunija: Osuđen na zatvor, a tvrdi da će raditi na usvajanju i primjeni novih zakona

Dragnea je rekao da će njegova stranka biti čvršća i radikalnija u donošenju zakona. On se izvinio Rumunima koji su u zatvoru zbog, kako smatra, "neustavnih zakona"
0 komentar(a)
Liviu Dragnea, Foto: Reuters
Liviu Dragnea, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2018. 20:24h

Lider rumunske vladajuće Socijal-demokratske partije Liviu Dragnea koji je juče osuđen na 3,5 godine zatvora u slučaju fiktivnog zapošljavanja, izjavio je danas da će raditi na usvajanju i primjeni novih zakona koji kritičari smatraju da će ugroziti borbu protiv korpupcije.

Socijaldemokrate su danas ponovile podršku svom lideru, koji važi za jednog od najuticajnijih u zemlji navodeći da bi trebalo da se smatra nevinim dok ne bude donijeta pravosnažna presuda.

Dragnea je danas rekao da će njegova stranka biti čvršća i radikalnija u donošenju zakona. On se izvinio Rumunima koji su u zatvoru zbog, kako smatra, "neustavnih zakona".

Lider vladajuće stranke (55) ipak neće otići u zatvor dok presuda koju je izrekao vrhovni kasacioni sud ne prođe žalbeni postupak. Dragnea tvrdi da nije kriv za nedjela koja mu se stavljaju na teret.

Presuda dolazi u vrijeme dubokih napetosti između vladajuće većine i rumunskog pravosuđa koje vlasti optužuju da stvara "paralelnu državu" i "izmišlja slučajeve" protiv političara.

Dragnea, šef vladajuće partije i predsjednik donjeg doma parlamenta, proglašen je krivim da je "podstakao" dva radnika centra za zaštitu djece da rade za lokalni ogranak partije koju je u tom trenutku vodio.

Te aktivnosti su se dešavale između 2006. i 2012, u vrijeme kada je Dragnea bio predsjednik okružnog savjeta i kada su ga, prema riječima svjedoka, potčinjeni gledali kao "boga". Tužilaštvo tvrdi da je nanijeta šteta od 24.000 eura.

Antikorupcijsko tužilaštvo je za Dragneu tražilo 7,5 godina zatvora.

Već osuđen na dvije godine zatvora zbog izborne prevare, što ga onemogućava da bude premijer, Dragnea je u posebnom slučaju osumnjičen za pronevjeru novca iz evropskih fondova.

Dragnea je danas odbio da podnese ostavku na mjesto predsjednika donjeg doma parlamenta.

Bonus video: