Ucjene u Gruziji: Podrži režim da ne objavimo gej snimak

Bivši šef gruzijske vojne policije organizovao mrežu agenata koji su zavodili javne ličnosti homoseksualce, a onda ih ucjenjivali
11 komentar(a)
Gruzija gej snimak, Foto: Screenshot youtube
Gruzija gej snimak, Foto: Screenshot youtube
Ažurirano: 16.01.2013. 21:04h

Kancelarija vrhovnog državnog tužilaštva Gruzije predstavila je tamošnjim medijima skandalozni video snimak na kome se vidi kako ljudi od povjerenja Megisa Kardave, bivšeg šefa vojne policije, seksualno opšte sa poznatim muškarcima na tajnim adresama.

Tužilaštvo je do snimka došlo u sklopu istrage kriminalne mreže na čelu sa Kardavom koja je ucjenjivala javne ličnosti u Gruziji, nakon što bi ih snimila u društvu gej muškaraca. Na snimku koji je objavilo tužilaštvo vide se zamagljeni likovi muškaraca u intimnim situacijama u nekoliko stanova u Tbilisiju, prenio je gruzijski portal humanrights.ge.

Kardava je formirao mrežu gej agenata čija je jedina uloga bila da zavedu poznate muškarce. Agenti bi, nakon uspostavljanja veze sa žrtvama, tajno snimali seksualne odnose ili intimne situacije i video materijal predavali lično Megisu Kardavi.

Snimci su korišteni kako bi kasnije ucjenjivali žrtve i primoravali ih da tajno sarađuju sa specijalnim službama. Kako bi spriječili agente da objave kompromitujući video materijal, žrtve su pristajale da demonstriraju lojalnost tadašnjem političkom režimu i učestvuju u različitim događajima organizovanim s ciljem jačanja popularnosti bivše vlade. U nekim slučajevima snimci su korišteni za iznuđivanje novca.

„Istraga je pokazala da su, prema instrukcijama nekadašnjeg šefa vojne policije Megisa Kardave, visoki zvaničnici ove službe prikupljali informacije o muškarcima koji pripadaju seksualnim manjinama, a zatim tajno i nelegalno snimali njihov privatni život“, navodi se u saopštenju vojnog tužilaštva Gruzije.

„Agenti su ih odvodili u stanove koji su plaćani novcem iz budžeta za operativne svrhe i koji su bili opremljeni skrivenim kamerama i uređajima za tajno audio snimanje“, navedeno je u saopštenju.

Policija je do sada otkrila tri ovakva stana.

Istraga je pokrenuta kada je jedna od žrtava prijavila ucjenjivanje. Uhapšena su tri visoka vojna oficira, ali su brzo pušteni uz kauciju.

Kardava je navode tužilaštva nazvao apsurdnim. Njegov advokat, Malhaz Velijanašvili kazao je za „Interpres njuz“ da Kardava kategorički odbacuje optužbe da je on naredio snimanja.

„On je optužen da je organizovao mučenja, a ne da je naređivao snimanje seksualnih aktivnosti seksualnih manjina. Juče su ga optuživali za potpuno različitu stvar, navodno zlostavljanje zatvorenika. Ne može se Megis Kardava kriviti za sve. Ako je neko iz njegove službe koristio video snimak druge osobe kako bi iznudio novac od njega, za to ne može biti odgovoran Megis Kardava. On smatra da je to apsurdno i da tužilaštvo daje sve od sebe da skupi neosnovane optužbe protiv njega“, kazao je advokat.

Mihail Sakašvili, bivši predsjednik Gruzije, negirao je bilo kakvu vezu sa ovim slučajem koji se dogodio dok je on bio na vlasti.

„Ove prljave metode bile su strogo zabranjene za vrijeme moje vlasti“, rekao je Sakašvili.

Prema navodima tužilaštva, ova kriminalna mreža funkcionisala je do oktobra 2012, kada je Sakašvilijevu vladu zamijenila nova vlast.

Bonus video: