Srbija: Potvrđen svinjski grip kod dva pacijenta

Gradski zavod za javno zdravlje je obavio epidemiološko istraživanje i preduzete su sve mjere suzbijanja i kontrole epidemije
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 18:31h

Kod dva pacijenta koja su liječena na Odeljenju pulmologije KBC Zvezdara u Beogradu dokazano je prisustvo virusa A(H1), poznatijeg kao svinjski grip.

U laboratoriji Instituta "Torlak" u petak, 11. januara, dokazano je prisustvo virusa gripa A(H1), saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako se navodi, do sada je oboljelo 13 osoba i to devet pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju i četiri zdravstvena radnika.

Gradski zavod za javno zdravlje je obavio epidemiološko istraživanje i preduzete su sve mjere suzbijanja i kontrole epidemije.

Virus A(H1), poznatiji kao svinjski grip, izazvao je pandemiju u sezoni 2009/10 godine, ali je poslije toga u cirkulaciji kao virus koji izaziva sezonski grip i u sastavu je vakcine protiv sezonskog gripa.

U kliničkoj slici oboljelih dominira kašalj, povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišićima, odnosno, simptomi karakteristični za ovo oboljenje, navodi se u saopštenju.

Bonus video: