Demonstranti na ulicama Pariza protiv istopolnih brakova

Očekuje se da bi demonstracije protiv istopolnih brakova mogle biti najmasovnije demonstracije u posljednjih deset godina
3 komentar(a)
Ažurirano: 13.01.2013. 13:51h

Nekoliko stotina hiljada ljudi koji se protive homoseksualnom braku, koji francuske vlasti žele da legalizuju, okupljaju se u Parizu na velikom skupu na poziv katoličke crkve i opozicione desnice, javlja Beta.

Za tu vrstu braka prije nekoliko mjeseci bilo je više od 65 odsto ispitanih Francuza

Aktivisti podržani od strane Katoličke crkve organizovali su "hibridnu koaliciju", koju čine porodice koje posjećuju crkvu, politički konzervativci, Muslimani, čak i homoseksualci koji se protive gej brakovima.

Demonstranti će se susresti ispred Ajfelovog tornja, a doći će sa tri strane Pariza. Očekuje se da bi demonstracije protiv istopolnih brakova mogle biti najmasovnije demonstracije u posljednjih deset godina, piše Rojters.

Sarkozi neće prisustvovati skupu, kao ni predsjednica ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen

Takvi brakovi su već legalizovani u više evropskih država, Velikoj Britaniji, Španiji, Portugalu i Holandiji. Taj nacrt zakona je postao sve manje popularan. Prema posljednjim anketama, 56 odsto Francuza je za homoseksualni brak, dok je 50 odsto za usvajanje djece.

Za tu vrstu braka prije nekoliko mjeseci bilo je više od 65 odsto ispitanih Francuza. Na skupu se očekuju vjerski zvaničnici. Skup će biti podijeljen. U jednom će biti predstavnici i simpatizeri katolika, a u drugom predstavnici i simpatizeri desnice Unije za narodni pokret (UMP), partije bivšeg predsjednika Nikole Sarkozija.

I djeca na protestu: Pariz (Foto: Rojters)

Sarkozi neće prisustvovati skupu, kao ni predsjednica ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin le Pen.

Oland, koji je tokom predizborne kampanje obećao legalizaciju gej brakova i usvajanje djece, ima potrebnu većinu da usvoji zakonu u junu, kako je planirano.

Galerija

Bonus video: