Netanjahu blokirao puteve da bi evakuisao Palestince

Palestinski aktivisti su u petak podigli dvadesetak šatora u području poznatom pod imenom E1 u pokušaju da zaustave izgradnju na okupiranoj teritoriji
0 komentar(a)
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta/AP
Benjamin Netanjahu, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.01.2013. 10:46h

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu zatvorio je puteve koji vode do strateškog mjesta na Zapadnoj obali kako bi evakuisao Palestince koji su tamo podigli šatore u znak protesta zbog planova izgradnji domova za Jevreje.

Palestinski aktivisti su u petak podigli dvadesetak šatora u području poznatom pod imenom E1 u pokušaju da zaustave izgradnju na okupiranoj teritoriji, a posebno na tom mjestu jer bi se, kako tvrde, time onemogućilo da buduća palestinska država bude povezana.

Oni su naveli da namjeravaju tamo da osnuju selo Bab al Šams.

Izrael je inače planove o izgradnji u području E1 odložio, ali ih je ponovo oživio nakon de fakto priznanja palestinske državnosti

U Netanjahuovom kabinetu je saopšteno da je država podnijela peticiju Vrhovnom sudu kako bi se poništila ranija odluka kojom se evakuacija Palestinaca blokira.

U međuvremenu je on to mjesto proglasio zatvorenom vojnom zonom i zatvorio sve prilaze.

Priznanje državnosti

Izrael je inače planove o izgradnji u području E1 odložio, ali ih je ponovo oživio nakon de fakto priznanja palestinske državnosti u UN 29. novembra na Zapadnoj obali, pojasu Gaze i u istočnom Jerusalimu.

Sjedinjene Američke Države su taj potez nazvale kontraproduktivnim, a evropske vlade su pozvale izraelske ambasadore da protestuju.

Portparol izraelskog Ministarstva odbrane kazao je da podizanje šatora "zvuči kao provokacija".

Bonus video: