Rumunija: Šef vladajuće partije Liviu Dragnea osuđen na tri i po godine zatvora

Presuda dolazi u vrijeme dubokih napetosti između vladajuće većine i rumunskog pravosuđa koje vlasti optužuju da stvara "paralelnu državu" i "izmišlja slučajeve" protiv političara
62 pregleda 0 komentar(a)
Liviu Dragnea, Foto: Reuters
Liviu Dragnea, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.06.2018. 18:19h

Lider rumunske vladajuće Socijal-demokratske partije Liviu Dragnea osuđen je danas na tri i po godine zatvora u slučaju fiktivnog zapošljavanja, što je udarac njegovoj ambiciji da ostane glavni igrač na političkoj sceni zemlje.

Dragnea (55) ipak neće otići u zatvor dok presuda koju je izrekao vrhovni kasacioni sud ne prođe žalbeni postupak. Dragnea tvrdi da nije kriv za nedjela koja mu se stavljaju na teret.

Presuda dolazi u vrijeme dubokih napetosti između vladajuće većine i rumunskog pravosuđa koje vlasti optužuju da stvara "paralelnu državu" i "izmišlja slučajeve" protiv političara.

Dragnea, šef vladajuće partije i predsjednik donjeg doma parlamenta, proglašen je krivim da je "podstakao" dva radnika centra za zaštitu djece da rade za lokalni ogranak partije koju je u tom trenutku vodio.

Te aktivnosti su se dešavale između 2006. i 2012, u vrijeme kada je Dragnea bio predsjednik okružnog savjeta i kada su ga, prema riječima svjedoka, potčinjeni gledali kao "boga". Tužilaštvo tvrdi da je nanijeta šteta od 24.000 eura.

Antikorupcijsko tužilaštvo je za Dragneu tražilo sedam i po godina zatvora.

Već osuđen na dvije godine zatvora zbog izborne prevare, što ga onemogućava da bude premijer, Dragnea je u posebnom slučaju osumnjičen za pronevjeru novca iz evropskih fondova.

Bonus video: