Turska izdala nalog za hapšenje 295 vojnika: Osumnjičeni da su povezani s Gulenom

316 pregleda 0 komentar(a)
Gulen, Foto: Reuters, Reuters
Gulen, Foto: Reuters, Reuters

Turske vlasti danas su izdale naloge za hapšenje 295 vojnika osumnjičenih da su povezani sa Fetulahom Gulenom, koga Ankara smatra odgovornim za pokušaj puča 2016. godine, saopštilo je tužilaštvo u Istanbulu.

Tužilaštvo je navelo, da je polovina naloga za hapšenje upućena kopnenoj vojsci, dodajući da su među osumnjičenima dva pukovnika.

Za sada nije poznato koliko je njih uhapšeno, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oni su osumnjičeni da su članovi bratstva Gulena, koji 20 godina živi u izgnanstvu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), i koga turske vlasti optužuju da je iza pokušaja državnog udara u julu 2016.godine.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužuje Gulena, da je od svojih pristalica tražio da uđu u institucije, vojsku, škole, sudove i medije da bi uspostavili paralelnu državu.

Gulen je demantovao bilo kakvu vezu sa neuspjelim pučem i navodi da vodi mrežu nevladinih organizacija i škola.

Poslije propalog puča turske vlasti su uhapsile oko 55 hiljada ljudi a oko 140 hiljada je otpušteno ili suspendovano, tako da se za dvije i po godine svake nedjelje privodi nekoliko stotina ljudi.

Turske vlasti juče su izdale naloge za hapšenje 324 osobe, dok su tužioci naložili hapšenje u nekoliko provincija, i na širem području Istanbula, Ankare i Izmira.

Bonus video: