Berluskoni morao da odustane od funkcije premijera

„Lider koalicije će kazati ko će biti kandidat za premijera ukoliko pobijedimo“, kazao je Berluskoni
69 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 08:10h

Silvio Berluskoni neće biti kandidat za funkciju italijanskog premijera, što je cijena za pakt sa Sjevernom ligom koji bi mogao spriječiti formiranje stabilne vlade sljedećeg mjeseca. Berluskoni već nedjeljama teži da zapečati dogovor sa otuđenim bivšim saveznicima kako bi ojačao blok desnog centra u okviru strategije da blokira vladu lijevog centra za koju se očekuje da bude formirana nakon izbora 24. i 25. februara.

Liga je prethodno odbila dogovor zbog velikog protivljenja unutar stranke tome da Berluskoni bude kandidat za premijera. Ovaj medijski magnat je smijenjen prije godinu dana u jeku italijanske ekonomske krize nakon što je optužen da je imao seksualni odnos sa maloljetnom prostitutkom.

Lider Lige Roberto Maroni potvrdio je dogovor o koaliciji i na konferenciji za novinare istakao da se „eksplicitno navodi da kandidat za premijera neće biti Silvio Berluskoni“. „Silvio Berluskoni je prihvatio zahtjev da se ne kandiduje za premijera“, kazao je on.

Ranije juče u jednom intervjuu za italijansku radio stanicu RTL, Berluskoni je ostavio pitanje premijerske funkcije u budućoj vladi desnog centra otvorenim. On je kazao da bi on više volio da bude ministar ekonomije i da će najvjerovatnije Anđelino Alfano, sekretar u njegovoj partiji Narod slobode (PDL), biti kandidat za premijera.

Berluskoni je želio savez sa Ligom kako bi povećao svoje šanse da osvoji dovoljno mjesta u gornjem domu, ili Senatu, kako bi otežao novoj vladi usvajanje zakona. On je kazao da će ostati lider PDL i koalicije. „Lider koalicije će kazati ko će biti kandidat za premijera ukoliko pobijedimo“, kazao je Berluskoni, koji je prethodno insistirao da će on biti kandidat.

Maroni je kazao da mu se dopada Alfano, ali da će kandidat Lige biti Đulio Tremonti, koji je bio ministar ekonomije u prethodnoj Berluskonijevoj vladi. Lijevi centar na čelu sa Pjer Luiđijem Bersanijem već mjesecima vodi po istraživanjima javnog mnjenja. Posljednje ispitivanje, objavljeno u nedjelju, je pokazalo da će oni osvojiti između 38 i 39 procenata glasova.

Savez PDL i Lige bi mogao osvojiti oko 28 procenata glasova, a centristički savez na čijem čelu je odlazeći premijer Mario Monti između 14 i 15 procenata, pokazalo je istraživanje. Prema u velikoj mjeri osporavanom izbornom zakonu, očekuje se da će Bersani osvojiti većinu u donjem domu.

Međutim u Senatu raspodjela mjesta se odlučuje na regionalnoj osnovi a naseljeniji sjeverni regioni na čelu sa Lombardijom imaju više senatora. Udruživši se sa Ligom u sjevernim uporištima, Berluskoni se nada da će moći da destabiliše vladu lijevog centra u parlamentu. Liga želi strožu kontrolu u oblastima imigracije i zalaže se da 20 regiona u Italiji dobiju veću autonomiju. Takođe, želi da više prihoda od poreza ide direktno regionima, tvrdeći da bogati sjever plaća ceh za jug koji karakteriše kao korumpiran i ekonomski nazadan. Berluskoni je kazao da će u okviru dogovora PDL podržati Maronija za kandidata za predsjednika Lombardije na regionalnim izborima.

Galerija

Bonus video: