Delor: Britanija treba da napusti EU i sklopi drugu vrstu partnerstva s Evropom

"Britance zanimaju samo njihovi ekonomski interesi i ništa više. Mogao bi da im se predloži neki drugi oblik partnerstva"
2 komentar(a)
Ažurirano: 28.12.2012. 16:37h

Bivši predsjednik Evropske komisije, socijalista Žak Delor, predložio je danas Velikoj Britaniji, koja se protivi jačanju evropske integracije, da iziđe iz Evropske unije i sklopi neku drugu vrstu partnerstva s Evropom.

"Britance zanimaju samo njihovi ekonomski interesi i ništa više. Mogao bi da im se predloži neki drugi oblik partnerstva", kazao je Delor u razgovoru za njemački nedjeljnik "Handelsblatt".

"Ako Britanci ne budu slijedili trend jačanja integracije u Evropskoj uniji, mogli bismo uprkos svemu ostati prijatelji, ali u nekom drugom obliku", dodao je on.

Delor je kao mogućnosti partnerstva sa Velikom Britanijom naveo "Evropski ekonomski prostor" (EEA) ili "ugovor o slobodnoj trgovini".

"Ako Britanci ne budu slijedili trend jačanja integracije u Evropskoj uniji, mogli bismo uprkos svemu ostati prijatelji, ali u nekom drugom obliku", smatra bivši predsjednik Evropske komisije

Evropski ekonomski prostor (EEA) utemeljen je 1. januara 1994. sporazumom koji je potpisalo 12 država tadašnje Evropske zajednice (EZ) i Evropska asocijacija za slobodnu trgovinu (EFTA) radi stvaranja jedinstvenog tržišta na kojem bi se poštovala sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala.

Utemeljen je kako bi države EFTA-e mogle učestvovati na zajedničkom tržištu bez ulaska u Evropsku zajednicu.

EEA danas obuhvata 30 država – 27 država članica EU i tri članice EFTA-e (Island, Lihtenštajn i Norvešku).

U slučaju izlaska iz EU, Velika Britanija bi ostala "privilegovani partner", istakao je Delor.

Konzervativni britanski premijer Dejvid Kameron prošlog mjeseca je izjavio da podržava britansko članstvo u EU, ali i kako ne može da prihvati "status quo" te da želi "novi dogovor" koji bi uključivao povrat nekih ovlašćenja iz Brisela.

Traži novi ugovor između Britanije i EU: Dejvid Kameron

Dosad ipak nije jasno ponudio referendum "za ili protiv" EU, uprkos snažnom pritisku svoje partije.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej upozorio je juče da bi Kameron svojim stavovima mogao da izazove raspad EU.

Velika Britanija je članica EU od 1973. godine, ali nije članica eurozone niti potpisnica Šengenskog sporazuma.

Bonus video: